Sa EIB potpisan grant od 175 miliona evra, druga tranša za brzu prugu Beograd – Niš

BEOGRAD – Vlada Srbije i Evropska investiciona banka danas su potpisali ugovor o dodeli bespovratnih 175 miliona evra, drugu tranšu evropskog granta od ukupno 600 miliona evra za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša. Dokument su, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i šefa delegacije EU Emanuela Žiofrea, potpisali potpredsednica Evropske investicione banke Liliana Pavlova, ministar građevinarstva Goran Vesić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan.

Za ovaj ključni infrastrukturni projekat u Srbiji ranije je dodeljen grant od 265 miliona evra.

Predstavnici EIB rekli su da je ukupna podrška za ovu infrastrukturnu investiciju 1,1 milijardi evra, od čega je 550 miliona već potpisano.

Potpisivanju je prethodio sastanak predstavnika EIB-a sa premijerkom Brnabić i ministrima Vesićem i Miščevićevom, kao i ministarkom zdravlja Danicom Grujičić.

Posle potpisivanja predstavnici EIB-a razgovore su nastavili sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Brnabić se sastala sa potpredsednicom EIB Lilianom Pavlovom

Premijerka Srbije razgovarala je danas sa potpredsednicom Evropske investicione banke (EIB) o projektima koji se u Srbiji sprovode uz pomoć te finansijske institucije, a doprinose ekonomskom i socijalnom boljitku građana.

Brnabić je naglasila da je saradnja sa EIB posebno važna u oblastima infrastrukture, zdravstva, energetike, obrazovanja i istraživačkih centara, saopšteno je iz Vlade.

Predsednica Vlade je, govoreći o putnoj infrastrukturi, posebno ukazala na značaj Koridora 10 i ulaganja u železničku infrastrukturu, sa posebnim naglaskom na ulaganje u lokalnu putnu infrastrukturu.

Premijerka je istakla da je železnička infrastruktura od izuzetnog značaja za povezivanje ne samo sa zemljama regiona, već i Evrope, što bi doprinelo da Srbija postane ekonomski privlačnija zemlja za investitore.

Brnabić je rekla da je oblast energetike u fokusu Vlade Srbije, da je u planu investicija u dve reverzibilne hidroelektrane, a da je izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom veoma značajan projekat, čiji se završetak očekuje u oktobru ove godine.

Brnabić je sagovornici ukazala na nove potencijalne oblasti za ulaganja, kao što su naučno-istraživački centri, i predstavila projekat izgradnje BIO4 kampusa.

Potpredsednica EIB Liliana Pavlova ocenila je da je saradnja sa Srbijom konstruktivna i navela da će biti nastavljena i u narednom periodu, posebno kada je reč o putnoj i železničkoj infrastrukturi, ulaganju u zdravstveni sektor, kao i oblast dualnog obrazovanja.

Pavlova se saglasila sa premijerkom Brnabić da je ulaganje u Koridor 10 prioritet broj jedan, kao i ulaganje u putnu infrastrukturu.

Potpredsednica EIB naglasila je da su železnice visoko na agendi te finansijske institucije, a posebno oblast zdravstva, odnosno završetak izgradnje kliničkih centara u Kragujevcu i Novom Sadu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.