Jedna osnovna škola u Kragujevcu zabranila mobilne telefone, a druga uvela đačke uniforme 1Foto: Pixabay/Skitterphoto

Osnovna škola „Dragiša Mihailović“ prva je u Kragujevcu i učenicima i nastavnicima zabranila korišćenje mobilnih telefona, a druga je, u okolini, uvela đačke uniforme.

Direktor škole „Dragiša Mihailović“ u naselju Stanovo, Dalibor Tvrdišić, rekao je za portal InfoKG da je  zabrana korišćenja mobilnih telefona vrsta prevencije digitanog nasilja i da je zabranjeno fotografisanje i snimanje, a da su pozivi i slanje poruka dozvoljeni samo na odmoru.

„Đaci su obavezni da isključe mobilne telefone kada počne čas i odlože ih na posebna mesta predviđena za to“, kazao je on.

Po njegovim rečima, u jednoj učionici je postavljeno platno s džepovima u koje se odlažu telefoni, a uskoro će tako biti u svakoj učionici.

„Ukoliko je za nastavu potrebna neka aplikacija, to nastavnik odluči i mobilni se koristi u jednom delu časa“, rekao je Tvrdišić.

Napomenuo je da je oganičena upotreba mobilnih telefona i tokom velikog i malog odmora, kada učenici mogu da ih koriste samo za slanje poruka i pozive, ali je „strogo zabranjeno Slikanje i snimanje“.

Po njegovim rečima, ograničenje upotrebe mobilnih telefona odnosi se i na nastavnike i sve druge koji dolaze u školu, pa i roditelje.

U toj školi je po preporuci Ministarstva prosvete gotovo mesec dana već zabranjena upotreba mobilnih telefona tokom nastave, s čim su se složili Savet roditelja i nastavnici.

U Osnovnoj školi „Prota Stevan Popović“ u selu Čumiću, kod Kragujevca, posle više decenija ponovo su „u modi“ đačke uniforme. Uniforme su vraćene na inicijativu Učeničkog parlamenta, a to su podržali nastavnic i Savet roditelja, prenela je Radio-televizija Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari