Četiri bankara osuđena u vezi sa švajcarskim računom Putinovog druga 1Foto: EPA-EFE/VALERY SHARIFULIN

Četiri bivša bankara iz švajcarske filijale ruske Gasprom banke proglašena su danas krivim jer nisu propisno proverila račune otvorene na ime ruskog čeliste s dugogodišnjim vezama s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Njima je Okružnu sud u Cirihu izrekao uslovne kazne koje, ukoliko ih prekrše, mogu dovesti do novčanih kazni u stotinama hiljada švajcarskih franaka.

Advokati osuđenih su najavili žalbe, navodi se u imejlu portparola za Gasprombanku Švajcarska, koja je u procesu zatvaranja svojih operacija i sama nije pod optužbama.

Presuda je usledila posle jednodnevnog suđenja 8. marta zasnovanog na informacijama o tajnim finansijskim tokovima otkrivenim u procurelim podacima iz neformalne istrage „Panamskih papira“ 2016. godine, gde se pominjao muzičar i Putinov prijatelj iz detinjstva Sergej Roldugin. Bile su potrebne godine da tužioci raspetljaju mrežu novca i izvedu slučaj pred sud.

U „Panamskim papirima“ da je soba iz Putinovog uskog kruga prijatelja pomogla da se milioni proslede u inostranstvo, a da su zaposleni u banci možda „žmurili“ na takav dotok novca. Putin je negirao ove optužbe.

Imena bivših zaposlenih u Gasprombanci – trojica rođenih u Rusiji i jedan u Švajcarskoj, nisu obelodanjena po švajcarskom zakonu. Optuženi su da nisu na odgovarajući način proverili da li je Roldugin zapravo vlasnik novca na računima. On je bio komitent banke od 2014. do 2016. godine.

Sva četvorica optuženih su negirala optužbe koje kršenje švajcarskog zakona protiv pranja novca.

Kancelarija regionalnog tužioca Ciriha pozdravila je presude kao „važan signal da se moraju sprovoditi obaveze provere prema zakonu o pranju novca“.

I pre i posle početka ruske invazije u Ukrajini zapadne zemlje su uvodile sankcije protiv oligarha i drugih koje su imale bliske veze sa Putinovom vladom, uključujući i protiv Roldugina.

Američko ministarstvo finansija opisuje Roldugina kao osobu koja je deo sistema koji upravlja Putinovim ofšor bogatstvom.

Po dokumentima podnetim kada su računi otvoreni, očekivala se transakcija od 11,5 miliona švajcarskih franaka. U optužnici se ne navodi koliko novca je stiglo u banku, ali se ukazuje da Putin ima „ogromnu imovinu kojom upravljaju njemu bliski ljudi“.

U bankovnim dokumentima navedeno je da su  prihod Roldugina milion švajcarskih franaka godišnje, imovina 10 miliona franaka, kao i da radi kao muzičar, što kako se navodi u optužnici, a ukazuje da nije moguće verovati da je taj novac Rolduginovo lično bogatstvo.

Način na koji su računi strukturisani ukazuje da se Roldugin koristi kao paravan.

Kada je 2016. godine u izveštajima imenovan Roldugin kao vlasnik dve milijarde dolara ofšor imovine, Putin je demantovao da ima bilo kakve veze sa ofšor računima i opisao je curenje informacija iz „Panamskih papira“ kao deo napora da se oslabi Rusija.

Presuda švajcarskog suda je simbollična, a tužilaštvo je tražilo sedmomesečnu uslovnu kaznu za optužene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari