Bregu: Političari da ozbiljno shvate probleme zbog kojih mladi odlaze sa Zapadnog Balkana 1Foto: BETAPHOTO/RCC/Nemanja Brankovic

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Beogradu da su klimatske promene i degradacija životne sredine životna pretnja, te da političari treba ozbiljno da shvate probleme zbog kojih mladi odlaze sa Zapadnog Balkana.

„Iako se možda na Zapadnom Balkanu klimatske promene i degradacija životne sredine ne smatraju toliko hitnima u smislu istaknutih političkih pitanja, oni ipak predstavljaju životnu pretnju na koju je, kao i u slučaju energetske, inflacijske i krize u snabdijevanju hranom, potrebno brzo reagovati“, rekla je ona.

„Političari treba ozbiljno da uzmu sve veći broj mladih ljudi koji govore o kvalitetu života i stanju okoline kao razlozima zbog kojih se odlučuju da odlaze iz regiona“, izjavila je Bregu na otvaranju foruma nevladinih organizacija o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Ona je dodala u potrebni napori vladinog i nevladinog sektora da bi se razvila Zelena agenda za Zapadni Balkan i oblikovala prema održivom planu za budućnost.

Region, rekla je Bregu, treba da ostane „postojan na putu održivosti, zelene tranzicije i dekarbonizacije“ i upozorila da su odstupanja od toga štetna, posebno u regionu koji je u toj meri podložan klimatskim promenama, kao što je Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju RCC.

„U regionu u razvoju, kao što je naš, brige se uglavnom odnose na svakodnevni život zbog čega je teže misliti o oblicima i načinima na koje je budućnost ugrožena“, rekla je Bregu.

Forum je danas okupio 60 predstavnika nevladinog sektora i koalicija, 20 predstavnika donorskih i internacionalnih organizacija, te predstavnike vlada iz regiona.

Učesnici Foruma su razgovarali o urgentnim pitanjima životne okoline, uključujući održivu mobilnost, energetsku efikasnost, zelena ulaganja i radna mesta, u funkciji podrške radu i unapređivanja uloge civilnog društva, i razmatrali regionalni i pojedinačni napredak po pitanju sprovođenja Akcionog plana za zelenu agendu širom Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari