Vrščaninu Nikoli Stanišiću uručena Sterijina nagrada

VRŠAC – Jedna od naših najznačajnijih teatarskih institucija jeste Sterijino pozorje koje je osnovano 1956. godine povodom 150 godina rođenja i stogodišnjice smrti srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

Sterijino pozorje tradicionalno je juče obeležilo svoj dan uručenjem godišnje nagrade za domaći dramski tekst, koja je ove godine prispela u ruke Nikole Stanišića, mladog dramskog stvaraoca iz Vršca, koji je tom prilikom istakao da mu je neizmerno drago što će se Sterija konačno, kako je rekao, „vratiti kući“.

Na konkurs na kome je Stanišićev rad proglašen najboljim pristiglo je 52 dela. Žiri u sastavu Dušan Petrović, Jelena Kajgo i Nebojša Lapčević, jednoglasno je odlučio da nagradi Stanišićev tekst „Kavez za ptice“, uz komentar da je tekst originalan, celovit i inventivan, a da se takva priča nije desila od serije „Sivi dom“.

Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, tom prilikom rekao je da Pozorje svoj dan poslednjih 16 godina obeležava dodelom godišnje nagrade za domaći tekst koja treba da afirmiše i promoviše razvoj savremene domaće književnosti, dok je sa istim ciljem i Narodno pozorište “Sterija” mladom dramaturgu Stanišiću već dva puta dalo šansu da se dokaže i to postavljanjem njegovog dramskog prvenca pod nazivom “Suze Svetog Lavrentija” u režiji Saše B. Latinovića i u sklopu prekograničnog projekta u saradnji sa pozorištima iz Segedina i Temišvara, u okviru predstave “Atmosfera” Gavrila Pintea, u kojoj je postavljen njegov tekst “Kameleoni”. Obe predstave su još uvek na repertoaru Narodnog pozorišta “Sterija”.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.