Srbija posvećena primeni međunarodnih standarda o pravima na slobodu mišljenja

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa specijalnom izvestiteljkom Saveta za ljudska prava UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Irenom Kan.

Dačić je naveo da je Srbija u punoj meri posvećena primeni svih međunarodnih i regionalnih standarda koji regulišu promociju prava na slobodu mišljenja i izražavanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je tokom razgovora istakao da je Srbija u punoj meri posvećena primeni svih međunarodnih i regionalnih standarda koji regulišu promociju prava na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i da

Vlada Srbije ulaže značajne napore u ovoj oblasti, što je od posebne važnosti u kontekstu napredovanja u pravcu evropskih integracija.

Napomenuo je da se velika pažnja posvećuje pitanju bezbednosti medijskih radnika, što ilustruje postojanje posebnih tela na nivou Vlade koje se bave ovim pitanjima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kan je izrazila zahvalnost zbog otvorenosti Srbije za saradnju, kao i svim nadležnim organima koji su se odazvali za susrete tokom njene posete radi prikupljanja podataka o regulatornom okviru i primeni propisa koji garantuju slobodu i pluralizam medija, slobodu interneta i pravo na slobodu izražavanja svih društvenih grupa, posebno manjina.

Istakla je da je ona nezavisni ekspert koga angažuju države članice UN i da je suština njenog mandata pružanje podrške i pomoći radi implementacije postojećih propisa u ovoj oblasti u cilju izgradnje demokratskih društava.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti aktivno da radi na jačanju nacionalnog sistema zaštite, monitoringa i izveštavanja kada su u pitanju ugrožena prava, zaštita i bezbednost novinara, kao i da učestvuje i podržava inicijative, koalicije i partnerstva u međunarodnim telima nadležnim za ovu problematiku.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.