Dostupni linkovi

Vlada smijenila direktora crnogorske policije, Brđanin će tražiti poništenje odluke


Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin
Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin

Smijenjeni direktor crnogorske Uprave policije Zoran Brđanin za Radio Slobodnu Evropu ocijenio da je odluka Vlade nezakonita i najavio da će se obratiti sudu.

"Iskoristiću sva pravno raspoloživa sredstva da bi se ova odluka poništila", kazao je Brđanin.

Ranije danas, Vlada Crne Gore smijenila je Brđanina sa najviše funkcije u Upravi policije nakon što je uhapšen jedan od njegovih najbližih saradnika Dejan Knežević, zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalnim strukturama.

Smjena dolazi tri dana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 2. aprila.

Iako je zahtjev za smjenu formalno potekao od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, premijer Dritan Abazović je, obrazlažući taj predlog, rekao da je menadžment izgubio autoritet i da ne postoji povjerenje između različitih policijskih organa a koji bi morali biti na zajedničkom poslu.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je jedina zamjerka što se prije smjene nije sačekao izvještaj skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, čijom podrškom je Brđanin izabran na tu funkciju.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da odluka Vlade da smijeni direktora policije može biti upitna sa stanoviša procedure i da će vjerovatno završiti pred sudom.

Brđanin nije naime imenovan na funkciju direktora policije, već je izabran na javnom konkursu uz podršku parlamentarnog Odbora na petogodišnji mandat.

Reakcije na smjenu Brđanina

"Mali državni udar u režiji davno smijenjene Vlade", kazao je bivši ministar odbrane Raško Konjević, komentarišući smjenu Brđanina.

On je problematizovao činjenicu da se Brđanin proziva zbog "funkcionalne odgovornosti", postavljajući pitanje "šta su Adžic i Abazović onda trebali da urade kada je uhapšen Rade Milošević oko šverca cigareta".

Milošević je bivši direktor Uprave Prihoda i carina, koji je u pritvoru od decembra,, kada je uhapšen zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista su poručili da je današnja odluka "svojevrsan puč u organizaciji" Abazovića i Adžića.

Smjena bez postupka pred nadležnim skupštinskim odborom je opasan presedan, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Prema njihovoj ocjeni, to je dodatno osjetljivo pitanje u trenutku kad je Skupština raspuštena, a za tri dana su predsjednički izbori.

“Odgovorno bi bilo početi od sebe”, naveli su iz te nevladine organizacije.

Do izbora novog direktora upravljanje Upravom policije preuzeće Nikola Terzić, načelnik budvanskog Odjeljenja bezbjednosti.

Ko je Zoran Brđanin?

Brđanin je završio beogradsku Policijsku akademiju, a usavršavao se na akademiji američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i u Evropskom centru za bezbjednosne studije, zbog čega je imao veliko povjerenje zapadnih partnera.

Brđanin je na čelo crnogorske policije došao u februaru 2021. godine, u vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića nakon smjene vlasti na državnom nivou.

Tri mjeseca kasnije tvrdio je da apsolutno kontroliše Upravu policije.

"Uprava policije je hijerarhijski ustrojen organ. Onog trenutka kada na ključna mjesta postavite svoje ljude, saradnike, vi automatski kontrolišete sistem", kazao je Brđanin tada u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti.

Na mjesto pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala postavio je Dejana Kneževića.

Knežević je uhapšen 22. marta u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju i odavao službene tajne pripadnicima kavačkog klana.

Od Abazovića zahvalnica, od Adžića produženje mandata

Brđanin je prošlog mjeseca tražio da se produže mandati njegovim pomoćnicima.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je odobrio produženje za trojicu od četvorice pomoćnika. Među onima kojima je produžen mandat je i Knežević.

Dejanu Kneževiću je zbog "doprinosa u suzbijanju djelovanja organizovanih kriminalnih grupa" prije nepune dvije godine zahvalnicu uručio tadašnji vicepremijer a sadašnji premijer Dritan Abazović.

Abazović uručio zahvalnicu pomoćniku direktora UP Kneževiću 2021. godine.
Abazović uručio zahvalnicu pomoćniku direktora UP Kneževiću 2021. godine.

Knežević je uhapšen u sklopu šire akcije za koju je na sjednici Vijeća od 17. marta navedeno da je rezultirala procesuiranjem 17 lica, kojih su većina policijski službenici, od kojih je nekoliko lišeno slobode, dok se za ostalima traga.

Kako je konstatovano, u pitanju je "istorijska akcija u Crnoj Gori, jer je razbijena mreža organizovanih kriminalnih grupa koje imaju uporište u Upravi policije".

Ostavku Brđanina tražio i Zdravko Krivokapić

Ovo je drugi zahtjev za smjenu Brđanina tokom dvije godine od kada je na čelu Uprave policije.

Njegovu, kao i smjenu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića tražio je bivši premijer Zdravko Krivokapić zbog neslaganja po pitanju ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju 5. septembra 2021. godine.

Naime, Brđanin i Sekulović su smatrali da ustoličenje na Cetinju nosi visok bezbjedonosni rizik i predlagali da se crkvena ceremonija obavi u Hramu SPC u Podgorici.

Neslaganja je bilo i nakon što su izbili sukobi na Cetinju između protivnka ustoličenja i policije. Njih dvojica su se protivili prekomjernoj upotrebi sile protiv demonstranata.

Abazović, koji je tada bio vicepremijer, spriječio je formalizovane Krivokapićevog zahtjeva za ostavkama Brđanina i Sekulovića.

Nastavak smjena u bezbjednosnom sektoru

Odlazak direktora policije nastavak je smjena u bezbjednosnom sektoru, koje su uslijedile nakon što je Vlada u avgustu izgubila povjerenje u parlamentu.

Vlada je u oktobru razriješila dužnosti čelnika Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kenteru.

Njegova smjena izazvala je brojne reakcije zapadnih partnera, s obzirom na njegov doprinos u borbi protiv ruskog uticaja u Crnoj Gori.

Na njegovo mjesto postavljen je Boris Milić, a za glavnog inspektora ANB-a Artan Kurti. Izbor Kurtija je izazvao brojne reakcije jer je dva puta bio osuđen, uključujući za pokušaj ubistva.

Skupština je takođe u oktobru smijenila ministra odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića, predstavnike proevropske i pro-NATO Socijaldemokratske partije.

Resorom odbrane sada koordinira Adžić, a Abazović vanjskim poslovima.

XS
SM
MD
LG