"Ako uđete u NATO, sledi odmazda, bićete legitimna vojna meta"

Ruska ambasada u Stokholmu zapretila je Švedskoj i Finskoj vojnom odmazdom ako se dve zemlje pridruže NATO savezu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2023.

12:58

Foto: Profimedia

Ruska ambasada je ukazala i na sve veći broj Šveđana koji izražavaju solidarnost sa Rusijom i izbegavaju "transatlantske ambicije" Stokholma, preneo je portal Euraktiv danas.

Objava se pojavila na Fejsbuk profilu ambasade u sredu uveče.

"Ako neko i dalje veruje da će to nekako poboljšati bezbednost Evrope, možete biti sigurni da će nove članice neprijateljskog bloka postati legitimna meta ruskih mera odmazde, uključujući i vojne", navodi se u postu. Ruska ambasada je optužila Švedsku da postepeno postaje američka kolonija i kritikovala je podršku zemlje Ukrajini.

"Švedska je bila stabilna, korak po korak, lišena svog spoljnopolitičkog suvereniteta, priprema se za poslušnu transformaciju u drugu američku koloniju“, dodaje se, uz napomenu da "Švedska, ignorišući sopstvene odbrambene sposobnosti, ubrzano povećava isporuke teške ofanzivne opreme , uključujući i njegovo povlačenje iz sopstvene borbene upotrebe".

"Švedski dobrovoljci se pridružuju ukrajinskim vojnim snagama i, nekim izvanrednim slučajem, deo su stalnog osoblja Odbrambenih snaga“, dodaje se.

Ruska ambasada takođe tvrdi da dobija sve veći broj pisama od Šveđana koji podržavaju Rusiju, ali je odbila da ih objavi.

"Ambasada dobija sve više pisama od običnih Šveđana u kojima se osuđuju transatlantske ambicije Stokholma i izražavaju solidarnost sa Rusijom. Već smo objasnili zašto ih ne objavljujemo“, navodi se u saopštenju.

Ambasador Rusije u Švedskoj, Viktor Tatarincev, pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, saopštio je u sredu ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem.

"Za Švedsku je važno da bude u stanju da protestuje protiv očiglednog pokušaja uticaja, a najprikladniji način da se to uradi u diplomatiji je da pozovete ambasadora i razgovarate o tome", rekao je on i dodao da je bezbednosna politika Švedske odredila Švedska i niko drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: