30. mart  2023. 13.14  →  16.25 | Izvor: RTV

Ministar Vučević obišao garnizon Kraljevo; Sastao se i sa predstavnicima više lokalnih samouprava

KRALJEVO -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas 98. vazduhoplovnu brigadu na vojnom aerodromu "Morava“. Nakon obilaska ministar odbrane rekao je da je zadovoljan i ponosan, ali i svestan svih onih izazova sa kojima treba dalje da radimo i rekao da ćemo nastaviti sa osnaživanjem našeg vazduhoplovstva i naše vojske.

Ministar Vučević rekao je da je obilazak Raškog upravnog okruga započeo posetom 98. vazduhoplovnoj brigadi sa komandantom Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnikom Duškom Žarkovićem.

vucevic, obilazak, morava

"U razgovoru sa pukovnikom Mrdakom, komandantom 98. vazduhoplovne brigade i ostalim komandantima i komandirima ove slavne jedinice koja je uvek bila na visini zadatka i čuvala otadžbinu u onim najtežim i najodlučnijim trenucima, uverio sam se kakvo je stanje u 98. vazduhoplovnoj brigadi. Pre svega, razgovarali smo o onim problemima, pitanjima i izazovima sa kojima se Vojska Srbije, pa i ova brigada suočavaju, kao što su novi ljudi – piloti i aviomehaničari, kao i o pitanjima nabavke nove opreme, novih letelica i infrastrukturnim zadacima koji su pred nama", istakao je ministar Vučević.

Ministar Vučević je naglasio da se uverio da je Vojska Srbije, 98. vazduhoplovna brigada i ceo vid Ratnog vazduhoplovstva i PVO zaista napredovao prethodnih godina i dobijao nešto što ranije Srbija nije imala.

"Krenulo se u pravom pravcu, uvodilo se savremeno naoružanje i vojna oprema, vidite i deo sredstava koji su ovde izloženi na taktičko-tehničkom zboru. Verujem da ćemo imati dobre vesti za Vojsku Srbije, rekao bih i za celu državu da će nam stići nova oprema, novo naoružanje i da će cela Vojska Srbije, Ratno vazduhoplovstvo i PVO, time i 98. vazduhoplovna brigada biti snažnija. A mi ćemo se truditi da stvaramo još bolje uslove, da imamo nove mlade pilote, nove aviomehaničare, nove podoficire, nove vojnike, da završimo infrastukturne radove, da oprema koja je skupa, kvalitetna, ubojita bude čuvana u najboljim uslovima u infrastrukturi kakvu ona zaslužuje da ima. Zadovoljan sam i ponosan, a svestan svih onih izazova sa kojima treba dalje da radimo", zaključio je ministar Vučević.

Ministra Vučevića na vojnom aerodromu "Morava“ dočekao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, dok je komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dragan Mrdak informisao ministra odbrane o stanju u jedinici i planiranim zadacima u narednom periodu.

vojska,,, helikopter,, vojska, srbije,

Nakon referisanja prikazan je deo letačke obuke pripadnika 98. vazduhoplovne brigade, a potom je ministar Vučević obišao taktičko-tehnički zbor dela naoružanja i vojne opreme.

Tokom obilaska hangara prikazan je i rad na održavanju vazduhoplova gde se uverio o stepenu osposobljenosti ljudstva za održavanje svih vrsta vazduhoplova u brigadi. Nakon toga obišao je i novi hangar, čija je izgradnja u toku.

Obilasku je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić.

Vučević obišao i Drugu brigadu Kopnene vojske u kraljevačkoj kasarni “Ribnica”

Ministar Vučević obišao je danas pripadnike Druge brigade Kopnene vojske u kasarni „Ribnica“, u nastavku posete garnizonu Kraljevo.

Ministra Vučevića, tokom obilaska kome je prisustvovao zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Siniša Stašević upoznao je sa organizacijom, misijom i istorijatom te brigade, kao i razmeštajem i zonom odgovornosti.

Tom prilikom, ministar Vučević pohvalio je pripadnike Druge brigade za angažovanje u prethodnom periodu, ukazujući da su pokazali visok nivo morala i osposobljenosti i istakao da će Ministarstvo odbrane nastaviti opremanje te brigade savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme, kao i preduzimanje daljih mera na poboljšanju standarda svih pripadnika Vojske Srbije.

Današnja poseta bila je i prilika da se ministru odbrane predstave i ključni zadaci i planovi za naredni period koji očekuju Drugu brigadu Kopnene vojske.

U nastavku obilaska, u kasarni „Ribnica” ministar odbrane prisustvovao je prikazu dela novog i modernizovanog naoružanja i sredstava, među kojima su i lanser raketa samohodni višecevni digitalizovani 128 mm M17 "Oganj", oklopno borbeno vozilo “LAZAR 3”, oklopno vozilo artiljerije BOV KIV, "Gvozdika", "Pasars", kao i univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS.

Ministar Vučević obišao je i spomen sobu Druge brigade Kopnene vojske, čiji poseban deo zauzimaju eksponati koji čuvaju sećanje na poginule pripadnike 252. oklopne brigade, kao i bogolsužbeni prostor posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Tom prilikom, u spomen knjigu je upisao: "Počastvovan sam prijemom u kasarni Ribnica, ali pre svega zadivljen slavnom tradicijom i istorijom ovog dala Srbije, Raškog okruga, grada Kraljeva i jedinica naše vojske na ovoj teritoriji. Neka je večna slava svim junacima iz naše slavne istorije. Živela naša dična vojska!"

Sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević u okviru obilaska Raškog upravnog okruga sastao se danas i sa predstavnicima lokalnih samouprava u Kraljevu.

Na sastanku, o razvoju lokalnih samouprava i saradnji sa Ministartsvom odbrane, ministar Vučević razgovarao je sa načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem, gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, predsednikom opštine Raška Nemanjom Popovićem i predsednikom opštine Tutin Salihom Hotom.

Ministar Vučević je, nakon sastanka, izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg susreta sa predstavnicima lokalne samouprave i zahvalio na gostoprimstvu.

Mislim da je bilo značajno da se susretnemo u Kraljevu i da razgovaramo, da obilazak vojnih jedinica i dela namenske industrije u ovom delu Srbije ne bude jedina moja aktivnost, već da se kao potpredsednik Vlade sretnem sa ljudima koji vode lokalnu samoupravu. I sam radeći taj posao prethodnu deceniju znam koliko je to izazovno, da ne kažem teško, vrlo zahtevno i gotovo svakodnevno složeno. Mnoge od njih sam susretao u različitim okolnostima i bio na teritorijama njihovih opština, ali ovako nismo se sastali do sada i u ovom jedinstvenom formatu dobio sam ključne informacije o najaktuelnijim stvarima na teritoriji sve četiri opštine, odnosno Raškog upravog okruga – rekao je ministar Vučević.


Govoreći o značaju susreta, on je rekao da će te informacije sa današnjeg sastanka preneti predsednici Vlade i resornim ministrima.

Naglasio bih da ćemo pitanje daljeg razvoja aerodroma „Morava“ koji je od interesa i za civilni sektor, ali i za Vojsku Srbije raditi zajednički sa ministarstvom koje resorno vodi ministar Vesić i spreman sam da veoma brzo dođem sa ministrom Vesićem opet u posetu Kraljevu – naglasio je ministar Vučević.


On je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog informacije koju je dobio od gradonačelnika Novog Pazara o početku izgradnja Kliničkog centra.

To su značajne stvari. Kraljevo se snažno razvija, kao i Novi Pazar, bilo bi veoma važno da država Srbija dodatno još pomogne i Tutin i opštinu Raška, da i te dve opštine dalje nastave da se razvijaju i da uhvate ovaj tempo koji drže Kraljevo i Pazar, koji su zaista već sad impresivni u smislu njihovih planova, ali i realizacije. Čestitam im na radu i znam da je to zahtevan posao, ali znam i da su oni dostojni tih izazova. Uverio sam se da imaju energiju i volju da se bave tim stvarima – istakao je ministar Vučević.


Vladi Republike Srbije i državi Srbiji, ukazao je ministar Vučević, od presudnog je značaja da se čuvaju, neguju i unapređuju srpsko-bošnjački odnosi, odnosi između svih naroda koji žive na prostoru Srbije, građana koji žive na teritoriji ovog upravnog okruga.


Za nas nema nikakve razlike po veri i naciji. Svi su ravnopravni i jednaki građani Srbije i to je politika, ne samo Vlade nego i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. I verujem da ćemo čuvati naše dobre, i verujem sutra još bolje odnose i biti ponosni jedni na druge kao, ne samo narodi koji žive jedni pored drugih, nego kao narodi koji žive zajedno, koji dele iste vrednosti, koji dele istu teritoriju, i rekao bih, istu sudbinu – poručio je ministar Vučević.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić zahvalio je ministru odbrane što je osim posete Drugoj brigadi Kopnene vojske i 98. vazduhoplovnoj brigadi prisustvovao sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava.

Drago mi je što je ministar odbrane našao vremena da pored razgovora sa vojnim organima provede i određeno vreme sa civilnim organima vlasti kako bismo razgovarali o najznačajnijim pitanjima za građane na teritoriji Raškog upravnog okruga. Na današnjem sastanku mi smo razgovarali o pitanjima iz oblasti saradnje sa vojnim strukturama vlasti na našoj teritoriji, ali smo potpredsedniku Vlade postavili i nekoliko veoma značajnih pitanja koja se odnose na komunalnu opremljenost. Konstatovali smo da je u prethodnom periodu urađeno mnogo za žitelje svih gradova i opština sa naše teritorije- rekao je gradonačelnik Terzić i istakao značaj izgradnje Moravskog koridora i saradnje u razvoju infrastrukture između Ministarstava odbrane i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u oblasti izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

U okviru današnjeg obilaska ministar Vučević položiće venac na spomen obeležju poginulim borcima u ratovima od 1991. godine do 1999. godine u Vrnjačkoj Banji.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_odbrana)

Tagovi