Чеси протестoвали због намере владе да повећа границу за пензионисање на 68 година

Чешки синдикати и опозиционе странке протестовали су због владиног предлога за повећање старосне границе за одлазак у пензију за четири године, односно са 64 на 68 година.

Чеси протестoвали због намере владе да повећа границу за пензионисање на 68 година Чеси протестoвали због намере владе да повећа границу за пензионисање на 68 година

У знак противљења према том плану данас се окупило 2.000 демонстраната испред владиних канцеларија у Прагу, пренео је АП.

"Дефинитивно се не слажемо и покушаћемо да се заштитимо од тога", рекао је окупљенима Роман Дурко, шеф синдикалне групе КОВО, која је организовала митинг.

Министарство за рад и социјална питања саопштило је да повећање старосне границе за одлазак у пензију остаје на столу за преговоре.

Влада тек треба да финализира план пензионе реформе за који каже да је неопходан како би систем био одржив.

Лидери опозиционих партија, како парламентарних тако и ванпарламентарних учествовали су у демонстрацијама, укључујући бившег премијера и милијардера Андреја Бабиша, антимигрантску Партију директне демократије и крајње левићарску Комунистичку партију.

Бабиш, бивши премијер, позвао је синдикате да организују велике протесте, обећавајући своју подршку.

Недавно одобрени план у Француској о подизању старосне границе за пензионисање са 62 на 64 године изазвао је текуће масовне протесте широм земље.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво