Ružić: Učenici iz Republike Srpske će moći na fakultete u Srbiji i nakon uvođenja državne mature

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da se razgovara o njenom unapređenju saradnje Srbije i Republike Srpske, pre svega da novi način upisa fakulteta bude pristupačan i za učenike iz te zemlje.
Ružić: Učenici iz Republike Srpske će moći na fakultete u Srbiji i nakon uvođenja državne mature
Foto: Pixabay
Ružić je rekao da je među predlozima za unapređenje saradnje i organizovanje zajedničkih konferencija i skupova, uz poštovanje autonomije univerziteta, odnosno da ta saradnja ne bude samo preko evropskih projekata.
"Imamo veliki broj studenata iz Republike Srpske koji upisuju fakultete u Srbiji, dominantno u Beogradu i Novom Sadu. Dotakli smo se i teme državne mature koja će imati uticaj i na učenike u Republici Srpskoj", rekao je Ružić.
Ružić je kazao da nema informacije koliko je fakulteta za upis studenata, osim Pravnog fakulteta u Beogradu koji je to već učinio, do sada prihvatalo samo rezultate sa državne mature.
 
"Očekujem da dominantno prihvate državnu maturu. Potrebno je i dovođenje do perfekcije samog softvera", istakao je Ružić i dodao da će se o tome nastaviti razgovori sa srednjoškolcima, od kojih svake godine njih 60.000 završava školovanje i potencijalni su studenti.
 
Ministar Željko Budimir je rekao da "Republika Srpska i Srbija imaju jedinstveni akademski prostor", i dobru saradnju, koja se može potencijalno unaprediti i direktnom razmenom profesora i studenata.
 
Budimir je pozvao učenike iz Srbije da upisuju fakultete u Republici Srpskoj, navodeći da će u tom slučaju na dva državna univerziteta imati besplatno školovanje i smeštaj, ukoliko redovno studiraju.
  • Novosadanka

    30.03.2023 16:13
    Skolovanje
    E stvarno ovo je previse.Mogu se ovde skolovati ali uz placanje i ako ostane mesta posle upisa nase dece jer za njihovo skolovanje gradjani Srbije placaju porez .Dokle vise ove gradjane tretirati manje vrednim???
  • Da

    30.03.2023 10:27
    Li
    Da li državljani BiH ovde plaćaju poreze pa da imaju besplatno studiranje i lečenje?

    Da li građani Srbije mogu da besplatno studiraju u Sarajevu, i da se leče takođe besplatno na račun poreskih obveznika BiH ?

    Da li je odgovor na oba pitanja ne?
  • zztop

    30.03.2023 09:57
    Mene čudi , a ja čuo da su u rep.srpskoj diplome još uvek jeftinije nego u srbiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija