30. mart  2023. 06.48  →  13.19 | Izvor: Tanjug

Brazil: Bivši predsednik Bolsonaro vratio se u zemlju iz SAD

BRAZILIJA -

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro vratio se danas u zemlju iz SAD, a na aerodromu u glavnom gradu Braziliji dočekalo ga je na stotine pristalica da mu požele dobrodošlicu nakon tri meseca odsustva.

Bolsonaro, koji nikada nije priznao poraz na prošlogodišnjim izborima, predvodiće opoziciju levičarskom predsedniku Luizu Inasiju Luli da Silvi, saopštili su zvaničnici njegove stranke Liberalne stranke (PL), preneo je Rojters.

bolsonaro

Pristalice ogrnute brazilskim zastavama, pevale su nacionalnu himnu i uzvikivali "legendo" kada se Bolsonaro pojavio na izlazu sa aerodorma.

Pre nego što je ušao u avion u Orlandu na Floridi, Bolsonaro je umanjio značaj svoje liderske uloge i rekao da ce iskoristiti iskustvo da pomogne kampanju svoje partije na opštinskim izborima sledece godine.

Kako je kazao, izbori koje je izgubio lane u oktobru su zatvoreno poglavlje.

"Okrenuli smo stranicu i sada ćemo se pripremiti za izbore koji se održavaju sledeće godine", rekao je on za CNN Brazil neposredno pre ukrcavanja.

Bolsonaro je otišao u SAD dva dana pre nego što je trebalo da izvrši primopredaju dužnosti Luli 1. januara.

Rekao je da mu je potreban odmor, ali kritičari navode da je izbegavao rizik od preko desetine pravnih istraga sa kojima se može suočiti u Brazilu.

Pravne istrage su fokusirane na njegove napade na brazilski glasački sistem i navodnu ulogu u podsticanju pristalica da upadnu u vladine zgrade 8. januara, tokom nemira koji su podsetili na napad Trampovih pristalica na američki Kapitol 2021. godine.