Dostupni linkovi

Pretresi u Gradskoj upravi Banja Luka zbog izgradnje teniskog terena


Stadion za tenis u izgradnji, Banja Luka, BiH, 7. mart 2023.
Stadion za tenis u izgradnji, Banja Luka, BiH, 7. mart 2023.

Policija je obavila pretrese u Gradskoj upravi Banjaluka zbog izgradnje teniskog terena, potvrdio je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, na konferenciji za novinare u srijedu, 29. marta.

U Banjaluci se gradi teniski teren za potrebe turnira "Serbia Open", u organizaciji porodice najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića, koji bi trebalo da se održi od 17. do 23. aprila.

Grad Banjaluka i entitetska Vlada zajedno finansiraju projekat, a sredstva su prebačena Teniskom savezu RS, koji bira izvođača mimo postupka javne nabavke, iako se radi o javnom novcu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno da postupaju po zahtjevu Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva.

U Tužilaštvu pojašnjavaju da postupaju po prijavama vezanim za zloupotrebu službenog položaja protiv Draška Stanivukovića i Radovana Viškovića, premijera RS.

"Postupajući tužilac je dao nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi za organizovani i teški kriminalitet, da izvrši provjere vezano za okolnosti navoda krivične prijave", rekla je Dragica Tojagić, portparol Tužilaštva, za RSE.

Dodala je da očekuju od MUP-a izvještaj, da vide šta je izuzeto.

Viškovića i Stanivukovića je 9. februara prijavio poslanik u Narodnoj skupštini RS, Nebojša Vukanović, zbog nesavjesnog rada u službi, nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava i zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, vezanih za izgradnju teniskog terena.

Stanivuković: Radili smo i radićemo pošteno

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da je tužilaštvo preko policije tražilo uvid u spise i dokumentaciju o onome šta se radi vezano za turnir.

"Moja dužnost je da sa ljubavlju takvo nešto proslijedim. Znam da smo mi savršeno i pošteno radili i radićemo", istakao je Stanivuković.

Rekao je da "će biti najčistiji predmet u Republici Srpskoj i šire", ukoliko, navodi, "sudovi budu radili pravično".

"Nemam ništa protiv da Tužilaštvo radi svoj posao. Svi dokumenti koje imamo, oni su javno dostupni, bili su pred odbornicima na skupštini Grada", istakao je Stanivuković.

Vlada RS se oglasila saopštenjem povodom pretresa, u kojem je konstatovano da policija obavlja "zakonom propisane radnje".

Istaknuto je da premijer, Radovan Višković, podržava dolazak Đokovića i drugih tenisera u Banjaluku, te da će tada Banjaluka i RS "biti u centru pažnje svjetske teniske javnosti".

"Izgleda da to to nekima u Republici Srpskoj jako smeta jer se na sve načine bore da umanje i iskompromituju ovaj, veliki sportski događaj, a samim tim i Banjaluku i Republiku Srpsku", zaključuje se u saopštenju.

Prijava Transparency International BiH

Organizacija Transparency International u BiH je početkom februara Vladu RS i Grad Banjaluka prijavila Agenciji za javne nabavke BiH, zbog, kako navode, izbjegavanja Zakona o javnim nabavkama.

Oni navode da je izbjegnuto zakonom propisano raspisivanje tendera, te dodijeljen novac Teniskom savezu RS u vidu granta.

U gradnju teniskog terena u Banjaluci i okolne infrastrukture planirano je ulaganje od 23 miliona maraka (blizu 12 miliona evra) javnog novca.

Radovi na lokaciji u banjalučkoj Ulici Olimpijskih pobjednika su počeli još u novembru, a građevinska dozvola – i to samo za pripremne radove – je izdata tek 20. januara.

Planirani teren sa tribinama će moći da primi oko 6.000 gledalaca, a prema regulacionom planu, na toj lokaciji bi trebalo da bude multifunkcionalna dvorana.

XS
SM
MD
LG