Dostupni linkovi

Šef IAEA u poseti nuklearnoj elektrani u Zaporožju


Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, na putu ka Zaporožju, 29. mart 2023.
Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, na putu ka Zaporožju, 29. mart 2023.

Šef nadzornog tijela Ujedinjenih nacija (UN) za atomsku energiju vratio se u sredu, 29. marta u nuklearnu elektranu u Zaporožju, dan nakon što je rekao da je dogovor o zaštiti najvećeg evropskog nuklearnog postrojenja od katastrofalne nesreće zbog rata u Ukrajini "blizu".

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Marijano Grosi prešao je po drugi put ratne linije fronta da bi stigao do elektrane, koja se nalazi u delu Ukrajine koji je delimično okupiran od Rusije, gde su borbe intenzivirane.

IAEA, sa sedištem u Beču, u Austriji, ima rotirajući tim koji je stalno smešten u fabrici. Grosi je u intervjuu za Asošiejted pres u utorak rekao da smatra da mu je dužnost da pojača razgovore između Kijeva i Moskve u cilju zaštite objekta.

On se u ponedeljak sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i rekao da će „najverovatnije“ krenuti u Moskvu narednih dana.

Međutim, Zelenski je u odvojenom intervjuu za AP rekao da je manje optimističan da je dogovor blizu.

„Danas to ne osećam“, rekao je.

Snage Kremlja preuzele su postrojenje sa šest reaktora nakon ruske invazije u punom obimu u februaru 2022, a Zelenski se protivi svakom predlogu koji bi legitimisao rusku kontrolu nad postrojenjem.


Grosi je više puta pozivao Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina da dozvole zaštitnu zonu oko fabrike, koja je veoma blizu linije fronta rata.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Pregovori su specifični za sprečavanje nuklearne katastrofe u elektrani i nemaju za cilj obezbeđivanje šireg prekida vatre, rekao je Grosi za AP.

Reaktori elektrane su isključeni i elektrana je dobila struju za pokretanje sistema za hlađenje koji su potrebni da bi se sprečilo topljenje reaktora kroz jedan preostali funkcionalni dalekovod.

Prekidi spoljnog snabdevanja električnom energijom zbog borbi zahtevali su od osoblja fabrike da se šest puta prebaci na dizel generatore u slučaju nužde tokom 13-mesečnog rata.

Prema Grosiju, nepredvidivo je kada će ponovo biti potrebno rezervno napajanje.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG