Nova ekonomija: Memorijalni kompleks "Boško Buha" kod Prijepolja ipak nije na prodaju 1foto: wikipedia

Pomoćnica ministra za kulturno nasledje i digitalizaciju Danijela Vanušić izjavila je da je stav ministarstva da se ne prodaje Memorijalni kompleks „Boško Buha“ na Jabuci, kod Prijepolja, prenela je Nova ekonomija.

Vanušić se, kako je saopštila Vlada Srbije, sastala sa predstavnicima Inicijative za obnovu Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ i rekla da je Ministarstvo kulture posvećeno pronalasku odgovarajućeg rešenja za revitalizaciju tog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Stav Ministarstva kulture je, kako je rekla, da se neće prodavati Memorijalni kompleks „Boško Buha“, s obzirom da se radi o kulturnom dobru od izuzetnog značaja koje, po zakonu, ne može biti predmet prodaje bez prethodno pribavljenih saglasnosti nadležnih organa i institucija, zbog čega je ministarstvo u dva navrata već obustavilo javnu licitaciju.

Na sastanaku je ukazano da je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, kao nadležna ustanova zaštite, izvršio uvid u stanje Memorijalnog kompleksa na Jabuci, kao i da radi na utvđivanju mera zaštite, prikupljanju celokupne neophodne tehničke i istoriografske dokumentacije u cilju pripreme detaljnog Programa zaštite, revitalizacije i uređenja kompleksa.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika saopštila je da je otkazano javno nadmetanje za prodaju imovine na kojoj se nalazi Memorijalni centar „Boško Buha“, jer se pobunilo Društvo konzervatora Srbije, koje je navelo da je na mestu gde je stradao narodni heroj planirana izgradnja odmarališta.

Početna cena te imovine ove godine bila je 29,7 miliona dinara, a 2019. godine 98,3 miliona dinara (oko 800.000 evra), odnosno trostruko više.

Ovo nije bio prvi put da se ta imovina prodaje, kao i da se taj postupak otkazuje, jer je isto bilo aktuelno i 2019. godine. Tada je dogovoreno da država postane vlasnik memorijalnog centra u Jabuci, kao i da se definiše njegova buduća namena.

Vanušić je rekla da će Ministarstvo u saradnji sa Republičkom direkcijom za imovinu, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom finansija raditi na rešavanju imovinsko-pravnih pitanja.

S obzirom da je zaštita ratnih vojnih memorijala regulisana zakonom koji je u nadležnosti Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, sva pitanja će se rešavati u zajedničkoj saradnji.

Dogovoreno je da se istovremeno sa rešavanjem imovinsko – pravnih pitanja radi na studiji izvodljivosti koja će ukazati na najbolja rešenja za namenu kompleksa i njegove samoodrživosti.

Na sastanku je dogovoreno da će Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha učestvovati u predlaganju najboljih rešenja za razvoj turističkih i obrazovnih programa namenjenih deci i mladima.

Memorijalni centar izgradjn je na mestu gde je septembra 1943. godine poginuo najmladji narodni heroj Jugoslavije, Boško Buha. On je tada imao 17 godina.

Nekadašnji Savez pionira Jugoslavije svojevremeno je prihvatio lokalnu inicijativu da se na Jabuci izgradi Spomen dom posvećen Bošku Buhi.

Organizovao je akciju tokom koje su pioniri iz cele tadašnje SFRJ prikupljali novac za njegovu izgradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari