Ambasador SAD Hil u Bujanovcu stavio tačku na priču o zahtevu za formiranje "Zajednice albanskih opština Preševske doline" 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

„Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje“, rekao je ambasador SAD Kristofer Hil  u Bujanovcu, nakon što je započeo svoju trodnevnu posetu jugu Srbije, preneo je portal Bujanovačke.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da „to s briselskim dijalogom nema nikakve veze“.

Po njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum, „čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština“.

„Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice“, naglasio je ambasador, na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom Opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, čime je započeo svoju prvu zvaničnu posetu jugu Srbije od imenovanja na funkciju ambasadora SAD u Srbiji.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su posle susreta s albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

Dr Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose komentarišući ovakav stav ambasadora SAD kaže za Danas „da nije iznenađen, obzirom da Hil predvodi zemlju koja je članica Kvinte i koja snažno podržava Sporazum o putu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova“.

-Očekujem da će u razgovoru sa predstavnicima albanske nacionalne zajednice u opštinama Bujanovac i Preševo, ambasador Hil, kao iskusni diplomata koji odlično poznaje situaciju na zapadnom Balkanu dati podršku zahtevima za korišćenje nacionalnih simbola, unapređenja manjinskih prava u obrazovanju, kulturi, kao i participaciji albanske nacionalne zajednice u javnim ustanovama na jugu Srbije – pojašnjava Janjić, za Danas.

On smatra da je posle ovakvog stava „lopta na našem terenu, ali je pitanje hoće mo li uspeti da sve to konkretizujemo konkretnim političkim rezultatom“.

-To podrazumeva reformu Koordinacionog tela koje je formirano 2001.godine u jednoj vanednoj situaciji. Sada moramo raditi na reformi manjinske politike i u konkretnom slučaju nastaviti integraciju Albanaca iz Bujanovca i Preševa u skladu sa određenim zakonskim promenama vezano za položaj manjina – precizira Janjić za naš list. On smatra da „nisu upitna pitanja o podršci SAD ekonomskom razvoju juga Srbije, kao i poboljšanju socijalno ekonomskog položaja građana Srba, Albanaca i Roma u ovim opštinama, što će biti prioritet u daljem periodu“.

Niko od albanskih zvaničnika, uključujući i predsednika Opštine Nagipa Arifija, Narodnog poslanika i lidera Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, kao i predsednika Privremenog organa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmija Mustafe nije bio dostupan novinaru Danasa za komentar izjave ambasadora Kristofera Hila.

Ambasador SAD nastavlja svoju trodnevnu posetu Bujanovcu, Preševu i Vranju razgovorima sa predstavnicima Srba i Albanaca mlađe generacije u Američkom kutku u Bujanovcu. Kako je protokolom najavljeno Hil će sutra u Preševu imati razgovore sa predsednikom opštinem Šćiprimom Arifijem iz Demokratske alternative (DA), a neizvestan je susret i sa Arditom Sinani, koja obavlja funkciju specijalnog savetnika premijera vlade u Prištini Aljbina Kurtija.

U sredu američki diplomata imaće i usret sa Gradonačelnikom Vranja dr Slobodanom Milenkovićem. Sve razgovore ambasador Hil vodi iza zatvorenih vrata i bez prisustva medija kojima je snimanje dozvoljeno samo na početku sastanka, kao što je to bio i slučaj danas pre podne u Bujanovcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari