Izvoz američke nafte u Evropu dostigao rekordne vrednosti 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

Američki izvoz sirove nafte postavljen je na najviši nivo ovog meseca, sa odlivom u Evropu u proseku od 2,1 miliona barela na dan, jer znatno niža domaća prerada primorava proizvođače “crnog zlata” da izvoze koliko god mogu, navodi agencija Rojters a prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

U januaru, popust američke referentne marke, WTI Crude, na međunarodnu referentnu vrednost severnomorskog Brenta, proširio se na više od sedam dolara po barelu na kraju meseca, pošto su američke rafinerije prerađivale čak 1,5 miliona barela dnevno manje količine sirove nafte nakon zimske oluje Eliot koja je na kraju decembra zatvorila rafinerije na američkoj obali Meksičkog zaliva.
Mnoge rafinerije su takođe saopštile da će ući u duže periode planiranog održavanja, dodatno smanjujući domaću potražnju za naftom u Sjedinjenim Američkim Državama. Cene nekih američkih vrsta su porasle zbog veće izvozne potražnje. Na primer, cena WTI Midlanda je skočila za skoro 50 odsto u 2023. u odnosu na poslednji kvartal 2022, dok je cena WTI-a porasla za oko 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari