Namirnice koje prete da „zauzmu tron“: Pojam superhrane ovladava tržištem

Znate li šta je to superhrana?

Svi već znamo koliko je važna zdrava ishrana, a ona je bazirana na vrsti namirnica koje unosimo, broju kalorija i rasporedu obroka u danu.

Superhrana ima razne nutritivne benefite, poput visokog nivoa vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata, a lako se uklapa u svaku dijetu i recept i može da se konzumira redovno.

Kelj i borovnice su samo jedni od „članova“ novonostalog termina superhrana, a navodimo ostatak magičnih jela i sastojaka koji su se našli na ovoj listi.

1. Sočivo

– Ova proteinska žitarica postiže veliku popularnost i pojavljuje se svuda – od čipsa do paste, navodi Ejmi Gorin, vlasnica prodavnice zdrave hrane.

Ona dodaje i da sočivo proizvodi dobar holesterol i energetski protein, kao i magnezijum, gvožđe i folnu kiselinu. Lako se kuva u supi i dobar je izbor za svaki obrok.

Razne vrste sočiva od crvenih, zelenih, do francuskih, različitog su ukusa i teksture, tako da mogu da se kombinuju tako da ne dosade u ishrani.

2. Goveđa jetra

Goveđa jetra je ultimativna superhrana i prirodni multivitamin jer sadrži esencijalne vitamine i minerale u biodostupnoj formi koja se lako apsorbuje.

– Može biti konzumirana u celovitoj formi ili „podeljena“ u kapsule.

Sadrži sve važne vitamine – A, D, E, K, B12, folnu kiselinu, minerale poput gvožđa i bakra, koji pružaju telu alat potreban za prirodni detoks, podržavaju hormonski balans i funkciju štitne žlezde, ističe nutricionistkinja Mikaela Klaus.

Vitamin A je ključan za održavanje mladosti i antistres , a većina ljudi je u deficitu ovog vitamina.

3. Urme

Zdrav slatkiš, voće s ukusom karamele, pravi je izbor kada želimo da nas „mine želja“, a da nam se stanje šećera u organizmu ne poremeti.

Bogate su kalijumom i gvožđem, bez ikakvog veštačkog šećera.

Možemo ih konzumirati same, s puterom ili uz neki napitak, poput kafe.

4. Himalajski tartar od heljde

– Hrana je „superhrana“ kada pored toga što je zdrava za naše telo i um, dobra je i po planetu – smatra Meri Purdi, nutricionistkinja.

Ova žitarica ne samo da je puna minerala, vlakana i polifenola koji štite imuni sistem, već može da raste u sredini sa siromašnim tlom, na niskim temperaturama i visokoj nadmorskoj visini.

5. Bulgur

Hrana od žitarica, napravljena od usitnjenih, prokuvanih zrna čvrste pšenice.

– Ova malo poznata žitarica, neverovatno dobrog ukusa, prepuna je svega, a najviše proteina i minerala.

Koristite je umesto kinoe i pirinča, poručuje Gorin.

6. Seme konoplje

Ova biljka je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet amino-kiselina.

Malo je poznato da se ona dodaje svuda, od energetskih čokoladica do smuti proteina, a pakovanje semena konoplje vas može energetski „sprovesti“ kroz dan. Možete je koristiti na bilo koji način, kao dodatak salati, puter namazu i slično, navodi nutricionistkinja.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.