Dostupni linkovi

NATO osuđuje 'opasnu' rusku nuklearnu retoriku


Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je u subotu 25.marta da će postaviti nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji
Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je u subotu 25.marta da će postaviti nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji

NATO je osudio rusku "opasnu" i "neodgovornu" retoriku nakon odluke Vladimira Putina da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Organizacija "pažljivo prati" situaciju i kaže da je taj potez neće dovesti do promjene vlastite nuklearne strategije.

Sjedinjene Države su saopštile da ne vjeruju da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje.

Bjelorusija dijeli dugu granicu s Ukrajinom, kao i sa članicama NATO-a Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

Ukrajina je pozvala na hitan sastanak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija(UN) kako bi se pozabavila potencijalnom prijetnjom od Putinove subotnje najave. Ukrajina kaže da se tim potezom krše sporazumi o neširenju nuklearnog oružja.

Putin je to negirao, navodeći kako Sjedinjene Države svoje oružje postavljaju u Evropi. Ruski predsjednik naveo je i da Moskva neće prenijeti kontrolu nad svojim oružjem na Minsk.

Vojna alijansa je također optužila Rusiju da dosljedno krši vlastite obaveze kontrole naoružanja, uključujući odluku zemlje da suspenduje Novi START - sporazum potpisan 2010. godine kojim se ograničava broj američkih i ruskih nuklearnih bojevih glava i daje svakom ovlasti da pregleda oružje drugoga.

U nedjelju je najviši savjetnik za bezbjednost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog optužio Rusiju da je od Bjelorusije napravila "nuklearnog taoca". Oleksij Danilov je na Tviteru napisao da su planovi Rusije "korak ka unutrašnjoj destabilizaciji" Bjelorusije i predviđa da će antirusko raspoloženje u zemlji rasti.

Liderka bjeloruske opozicije u egzilu Sviatlana Tsikhanouskaya rekla je da rusko raspoređivanje nuklearnog oružja u Bjelorusiji "u velikoj mjeri protivrječi volji bjeloruskog naroda" i čini tu zemlju potencijalnom metom za uzvratne udare.

Yuriy Sak, savjetnik ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je za BBC da je Ukrajina navikla na nuklearne prijetnje iz Rusije, dodajući da raspoređivanje u Bjelorusiji neće promijeniti ishod rata.

"Oni ne mogu dobiti ovaj rat jer je za njih neodrživ, ne mogu pobijediti Ukrajinu jer mi živimo s hipotetičkom prijetnjom mogućeg nuklearnog udara od prvog dana invazije velikih razmjera", rekao je.

Sak je rekao i da nema ništa novo u ponašanju Rusije, jer je vojnu opremu u Bjelorusiji stacionirala od početka rata 2022. godine.

Mihail Podoljak, još jedan viši savjetnik predsjednika Zelenskog, okarakterizirao je taj potez kao "taktiku zastrašivanja" i rekao da je ruski lider "previše predvidljiv".

Mali broj taktičkih raketnih sistema Iskander, koji se mogu koristiti za lansiranje nuklearnog oružja, već je prebačen u Bjelorusiju, rekao je predsjednik Putin u svom obraćanju u subotu.

Ovo će biti prvi put od sredine 1990-ih da će Moskva imati nuklearno oružje van zemlje.

Raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine značio je da je oružje postalo bazirano u četiri nove nezavisne države - Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Kazahstanu - a prenos svih bojevih glava u Rusiju je završen 1996. godine.

Rusija će od sljedeće sedmice početi obuku posada za rukovanje oružjem. Izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji biće završena do 1. jula, rekao je predsjednik Putin.

Najava dolazi samo nekoliko dana nakon posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi, tokom koje su Rusija i Kina dale zajedničku izjavu u kojoj se kaže da "sve nuklearne sile ne smiju rasporediti svoje nuklearno oružje izvan svojih nacionalnih teritorija i moraju povući svo nuklearno oružje raspoređeno u inostranstvu".

XS
SM
MD
LG