');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

Premijera filma "Sveti Jakov Tumanski" zakazana za 5. april u Beogradu

Film "Sveti Jakov Tumanski", premijerno biće prikazan u sredu, 5. aprila u 20 časova u Domu omladine Beograda.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
film Foto: Ustupljene fotografije
film

"Sveti Jakov Tumanski" je dokumentarni film reditelja Boška Milosavljevića o Svetom Jakovu Arsoviću koji do dana današnjeg ostaje enigma. Kuda se sve kretao Radoje Arsović, i kako je došao do Svetog vladike Nikolaja i doživeo veliki preobražaj?

Film pokazuje ključne momente njegovog života- školovanje, rat, obrazovanje i prosvetiteljski rad, kao i potonje monašenje, stradanje...

Posebno se izdvaja period života koji je proveo kao iskušenik i monah u Žiči, kao i stradanje i misija koja će ga dovesti do Tumanskog manastira..

- Veoma mi je bilo važno da se bavim ovom temom, pošto je to bio svojevrsni izazov. Jednostavno, nemamo tako često priliku da radimo na filmu o Svetitelju – a čak i kada se ukaže – postavljamo i sebi i drugima brojna pitanja. I pokušavamo da odgovorimo.

Ali, to je teško. Naš film nije odgovor, nego samo dodatni putokaz ka kulturi sećanja, koju posebno neguje naša pravoslavna crkve. Film o Svetom Jakovu snimali smo dosta dugo, ali na autentičnim lokacijam, sa veoma upućenim sagovornicima i sjajnim glumcima. Bilo je lepo raditi na ovom filmu. Bilo je i poteškoća, naravno , ali nadam se da će se ova priča svideti ljudima koji je budu gledali. I voleo bih da utiče, makar malo, na naše zajedničko sećanje - ističe reditelj Boško Milosavljević.

Publika će moći da pogleda film i dan ranije 4. aprila na pretpremijeri koja ima humanitarni karakter.