Udruženje pilota "Kurjaci sa Ušća": Ne tražimo da naš splav ostane u Bloku 70, tražimo da nam nađu drugu lokaciju 1Foto: sajt Udruženje pilota "Kurjaci sa Ušća"

Udruženje pilota „Kurjaci sa Ušća“, jedino takvo u državi, gde su i penzionisani i aktivni vazduhoplovci, ne traži od države da njihov splav u Bloku 70 na Novom Beogradu ostane na tom mestu, odakle treba da, rešenjem inspekcije bude izmešten do ponedeljka, nego da im samo nađu novu lokaciju, izjavili su danas FoNetu predstavnici te organizacije.

Zamenik predsednika Udruženja potpukovnik-pilot u penziji Radiša Milinković, i članovi Udruženja pukovnik u penziji Nebojša Videnović i potpukovnik u penziji Aleksandar Filipović, koji su danas došli na taj njihov plovni objekat, ukazali su da se takav splav ne sme stavljati u isti koš sa komercijalnim ugostiteljskim objektima na reci, jer je zatvorenog tipa i okuplja se samo članstvo.

Oni su nagasili da splav Udruženja nikad nije izdavan u komercijalne svrhe, a kupljen je prilozima članova.

Mi ne tražimo da ostanemo ovde, nego da nam daju dozvolu za pomeranje na neku drugu lokaciju, odakle nas više neće izmeštati, ali da ne plaćamo zakupninu, da nikom ne smetamo i da i dalje promovišemo časni poziv vojnog pilota i negujemo tradicije prve srpske eskadrile, rekao je Videnović.

U petak su, na godišnjicu NATO agresije, mnogi polagali vence na spomen-obeležja stradalim vazduhoplovcima, slikali se, a na naš vapaj da nam se očuva mesto druženja niko nije obratio pažnju, iako smo poslali otvoreno pismo javnosti. To je, prošlo, pilotski rečeno, „ispod radara“, naglasio je Videnović.

Milinković i Filipović su objasnili da su, nakon što im je uručeno rešenje o uklanjanju, pisali dopise svim nadležnim institucijama, ukazivali na značaj postojanja tog veteranskog udruženja, ali da odgovornisu dobili.

Ukoliko se ne vodi računa o veteranima, koji mogu svojim iskustvom i rečju da pomognu, kakva se poruka šalje mladim pilotima, zapitao je Filipović.

Članovi Udruženja su u petak uveče, na godišnjicu bombardovanja, imali sastanak, na kome su ukazali na činjenicu da su im svi u Ministarstvu odbrane, Generalštabu, Ministarsrtvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja davali usmeu podršku, ali da konkretna, formalna, nije usledila.

Oni su naglasili i da su organizacija koja se samofinansira, prilozima članova, i da su jedva sakupili novac da taj splav došlepaju sa leve obale Save iznad Brankova mosta do sadašnje lokacije, i da sada nemaju sredstva da plate novo dislociranje.

Za razliku od nekih drugih veteranskih udruženja, od države nismo dobili ne prostorije, nego ni dinara za rad. A mi tražimo samo da postojimo. Ako nam se ovaj splav ukloni, ugasiće nam se udruženje, rečeno je na skupu, koji su pisanim porukma podržala razna boračka i veteranska udruženja.

Piloti su ponovili da ostaju pri stavu da ne dozvoljavaju da se u slučaj umeša politika, jer se to do sada nikad nije desilo pod krovom prostora koji koriste.

Oni su ukazali da gradonačelnik Aleksandar Šapić uporno ignoriše njihove pozive za sastanak, ali da će ponovo oformiti delegaciju i tražiti susret sa njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari