Opasna i strastvena ljubav Pikasa i Dore Mar: Mračne tajne slavnog para

26.03.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Njena tamna senzualnost obeležila je njegovo slikarstvo

Opasna i strastvena ljubav Pikasa i Dore Mar: Mračne tajne slavnog para
Pablo Pikaso Dora Mar - Copyright Profimedia

Umetnica Dora Mar je ikona nadrealizma. A onda sreće Pabla Pikasa i njihova ljubav postaje jedan od najvećih trenutaka istorije umetnosti.

„Dora Mar i dva lica ljubavi“ Betine Štorks detaljni je portret čuvene fotografkinje, ljubavna priča zasnovana na činjenicama, koja dočarava portrete samog Pikasa i drugih poznatih umetnika tog doba.

Promo/Laguna
 

Ekstravagantna i samosvesna, Henrijeta Teodora Marković želi da studira slikarstvo, ali odbijaju je - jer je žena. Okreće se fotografiji i ubrzo postaje čuvena kao Dora Mar unutar kruga istaknutih nadrealista: Andrea Bretona, Mena Reja, Pola Elijara.

Inspiracija za "Gerniku"

Kada 1936, sa svojih dvadeset devet godina, sretne ništa manje ekscentričnog Pikasa, među njima se razvija strastvena i opasna ljubav.

Dora Mar/Profimedia
 

Dorina mračna senzualnost otada obeležava Pikasovo slikarstvo, ona ga inspiriše i za njegovo remek-delo „Gerniku“. Dora, međutim, shvata da će samo umetnost biti i ostati Pikasova prava ljubav, pa mora i sama da odluči kojim putem da krene - kao žena koja voli i kao umetnica.

Profimedia
 

„Dora Mar i dva lica ljubavi“ Betine Štorks možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike