Zašto neki avioni nemaju trinaesti red sedišta?

Da li ste nervozni pre putovanja avionom? Ako je tako, niste jedini.
Zašto neki avioni nemaju trinaesti red sedišta?
Foto: Pixabay
Između dva i pet odsto svetske populacije pati od parališućeg straha od letenja, dok oko 40 odsto oseća neki oblik nelagode u avionu.
Mnogi umirenje pronalaze u ritualima, poput nošenja "srećne" odeće i biranja "srećnih" brojeva sedišta, a zbog toga što mnogi izbegavaju da sede kod brojeva 13 i 17, mnoge avio-kompanije potpuno su ukinule te redove u svojim avionima, prenosi Euronews Srbija.
Strah od broja 13 toliko je rasprostranjen da ima čak i svoje ime - triskaidekafobija, a prvi put se pominje 1911. u Američkom žurnalu psihologije.
 
Poreklo masovne averzije prema ovom broju nije najjasnije, ali je vrlo zastupljena u zapadnom svetu. Koncept "ukletog" broja postoji u mnogim kulturama, pa između ostalog i u nordijskoj. Prema vikinškom mitu, 12 bogova gostilo se u Valhali, a trinaesti nezvani gost Loki, bog haosa, stigao je i zavarao slepog boga tame da strelom ubije Baldera Lepog, boga radosti i dobrote. 
 
Sujeverje se proširilo širom Evrope i utvrdilo se još pre početka hrišćanske ere. Onda ga je samo pojačala još jedna priča o večeri sa nesrećnim krajem. Na poslednjoj večeri koju je Isus Hrist imao sa svojim učenicima, trinaesti gost bio je Juda Iskariotski, apostol koji ga je izdao.
 
S druge strane, u Italiji se broj 13 smatra srećnim, a loš glas "bije" petak 17. Veza sa brojem 17 i lošom srećom seže u doba kada su u širokoj upotrebi bili rimski brojevi i kada je broj 17 (XVII), premetanjem slova gradio reč "VIXI" što se prevodilo kao "ja sam živeo", što ukazuje na smrt.
 
Takođe, u Kini se nesrećnim brojem smatra četiri, jer se izgovara slično kao i "smrt".
 
Koje avio-kompanije preskaču "nesrećne" redove?
 
Kako bi pojednostavili putovanja svojih sujevernih putnika, avio-kompanije Ryanair, Air France, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Qatar Airlines, Emirates, KLM i Iberia ukinule su 13. red u mnogim svojim avionima. Isto važi i za avione Lufthanse, koji takođe nemaju ni 17. red.
 
Ni United Airlines nema trinaesti red, ali ni 14. koji Kinezi smatraju nesrećnim jer se broj čita kao reč "umrećeš".
Ipak, tu mukama avio-prevoznika nije kraj. Čak 17 odsto putnika se u jednom istraživanju izjasnilo da se oseća bolje ako pre ulaska može da dodirne avion spolja, što je jedno od najčešćih sujeverja vezanih za letenje. 
 
Drugi, pak, ne žele da putuju 13. dana u mesecu, ukoliko pada na petak. Tu spadaju i mnogi piloti, od kojih su pojedini otkrili da vole da prstima kucnu krila aviona, pre nego što uđu u kabinu i da pre svakog leta jedu isti obrok.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.