Dostupni linkovi

Rusija i Bjelorusija dogovorile stacioniranje taktičkih nuklearnih bombi


Ruski taktički raketni sistem Iskander
Ruski taktički raketni sistem Iskander

Rusija je postigla dogovor sa susjednom Bjelorusijom o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji, ali neće kršiti sporazume o neširenju, rekao je u subotu predsjednik Vladimir Putin, prenosi Reuters.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dugo je postavljao pitanje stacioniranja taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koja se graniči sa Poljskom, rekao je Putin državnoj televiziji.

"Ni tu nema ničeg neobičnog: prvo, Sjedinjene Države to rade decenijama. One već dugo raspoređuju svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji svojih savezničkih zemalja", rekao je.

"Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto - bez kršenja naših obaveza, naglašavam, bez kršenja naših međunarodnih obaveza o neširenju nuklearnog oružja."

Rusija će do 1. jula završiti izgradnju skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekao je Putin, dodajući da Moskva zapravo neće prenijeti kontrolu nad oružjem na Minsk.

Rusija je u Bjelorusiji stacionirala 10 aviona sposobnih da nose taktičko nuklearno oružje, rekao je on, dodajući da je Moskva već prenijela u Bjelorusiju određeni broj taktičkih raketnih sistema Iskander koji se mogu koristiti za lansiranje nuklearnog oružja.

Bez naznaka da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje

Američko Ministarstvo odbrane saopćilo je da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje, nakon što je Moskva najavila raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

"Vidjeli smo izvještaje o ruskoj objavi i nastavit ćemo pratiti ovu situaciju. Nismo vidjeli nijedan razlog za prilagodbu našeg vlastitog strateškog nuklearnog stava niti bilo kakve naznake da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje", navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva.

Rusija je koristila Bjelorusiju kao jednu od polaznih tačaka za svoju invaziju na Ukrajinu prošle godine, lansiravši svoju neuspjelu ofanzivu na ukrajinski glavni grad Kijev iz te zemlje.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je Bjelorusija spremna da to učini ponovo.

Savjetnik za sigurnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog upozorio je u nedjelju da bi ruski planovi o stacioniranju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji mogli destabilizirati tu zemlju.

"Kremlj je uzeo Bjelorusiju kao nuklearnog taoca", napisao je na Twitteru Oleksiy Danilov, šef ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

Rusija i Bjelorusija su uspostavile i zajedničku vojnu jedinicu u Bjelorusiji i održale brojne vježbe. Određeni broj ruskih ratnih aviona i aviona za rano upozoravanje i kontrolu raspoređeno je u Bjelorusiju.

XS
SM
MD
LG