Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 25. 3. 2023.

| Društvo

Akva park u Nišu - koliko je para potrošeno, ko sve gradi i dokle se stiglo [foto]

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
akva park
Radovi u toku, naziru se neki objekti; foto: S. V.

Nakon godinu dana od početka radova na izgradnji akva-parka naziru se prvi objekti na Loznom kalemu dok majstori na terenu rade. Do sada je potrošeno 747.209.254 dinara, a gradonačelnica kaže da je zadovoljna dinamikom radova.

Akva park Do sada potrošeno 747.209.254 dinara; foto: S. V. Pripremni radovi na Loznom kalemu počeli su februara prošle godine i rok za završetak a bio je 100 dana, dok je rok za završetak svih radova je tri godine. Nakon godinu dana od predviđenih 1,7 milijardi dinara prema informacijama sa Portala javnih nabavki potrošeno je 747.209.254 dinara. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je zadovoljna dinamikom radova.

Taj prostor više nije onakav prostor kakav je bio pre godinu dana, mi smo za sada zadovoljni dinamikom, mnogo toga je tu urađeno i već se naziru prvi objekti, kako onaj zatvoreni tako i dva dodatna sadržaja, mislim da su to bazen sa talasima i lenja reka, koji, kažem, uspešno se grade po projektu - ističe Sotirovski.

Akva park Akva-parka se prostire na površini od 5,4 hektara; foto: S. V. Majstori su na terenu i uveliko rade, a kako kaže gradonačelnica ovih dana krenuti izgradnja novih objekata.

Ovih dana kreće izgradnja najvećeg podzemnog postrojenja gde će biti pumpe, prečišćavači i sve ono što je potrebno za funkcionisanje akva parka - dodaje Sotirovski.

Predviđeno je da se u okviru akva-parka koji se prostire na površini od 5,4 hektara nađu restoran, spa centar, rekreativni, vitaliti, zatvoreni i bazeni sa talasima i drugi zabavni sadržaji.


Nekoliko firmi radi akva-park, među njima i "Vodogradnja"

Nakon više propalih tendera i najava gradonačelnice da će Nišlije već 2023. godine moći da se kupaju u akva-parku, ugovor za izgradnju potpisan je 29. novembra 2021. godine na 3 godine, a kompletan postupak javne nabavke sprovela je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

akva park niš Radovi počeli pre godinu dana; foto: T. R. Ugovor za izgradnju akva-parka Grad Niš potpisao je sa konzorcijumom koji predvodi beogradska firma Alex E&C, a radiće i Krip-inžinjering i Vodogradnja. Na potpisivanju su najavljivana nova radna mesta kada sve bude izgrađeno, ali su istakli i da će zabavni sadržaj privući veliki broj turista.

Alex E&C iz Beograda ima iskustva u izgradnji akva-parka u Vrnjačkoj banji, radio je na akva-parku u Doljevcu, kao i na bazenu u Svrljigu, a usko su specijalizovani upravo za takve projektanske i građevinske radove.

Još jedna beogradska firma koja radi na akva-parku Krip-inženjering, bavi se projektoavanjem i izgradnjom za privatna lica, ali i javni sektor. Gradili su na desetine zgrada za socijalno stanovanje po Srbiji, privatnih stambenih kompleksa, ali radili su i na akva-parkovima u Ubu i Obrenovcu, kao i na izgradnji bazena u Požarevcu i Velikom Gradištu. Sudeći po listi projekata na kojima su učestvovali, ovo im je najznačajniji angažman na jugu Srbije do sada.

akva park Ovako izgleda idejno rešenje; foto:printscreen Najpoznatija firma iz konzorcijuma je Vodogradnja iz Pukovca, firma u vlasništvu porodice predsednika Opštine Doljevac Gorana Ljubića Međarca. Vodogradnja iz Pukovca je godinama zadužena za “krpljenje” rupa na niškim ulicama i za to dobija milijarde dinara, a Dragana Sotirovski je januara rekla da nije zadovoljna brzinom radova. Agencija za sprečavanje korupcije nedavno je objavila da su utvrdili da je predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić Međarac tokom prethodnog mandata bio u sukobu interesa jer je firma Vodogradnja, koja je u vlasništvu njegovog oca, sklopila ugovor sa Opštinskom upravom za izgradnju parkinga pored autoputa.


Priča o akva-parku traje deceniju

O izgradnji akva-parka ozbiljnije je počelo da se priča pre 10 godina iako kao ideja postoji skoro poslednje 3 decenije.

2010. godine je zemljište na Loznom kalemu od Grada kupio Italnis da bi na tom prostoru bio izgrađen akva-park. Početkom 2013. godine Italnis je odustao od investicije, a Nišu vraćena ta parcela.

Potom je 2016. memorandum potpisan sa crnogorskom firmom i to nekoliko dana pre lokalnih izbora. Kasnije, kada je Grad raspisao javni poziv niko, pa ni ta firma, nije se javila i pokazala interesovanje da gradi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem 2021. godine rekao je da je gradonačelnicu Niša molio da država ne upravlja akva-parkom koji će biti izgrađen kod Niške Banje, već da se oformi javno-privatno partnerstvo, ali da ga ona nije poslušala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Grole..

    17:34 // 27. 3. 2023.

    Znači 10 i 15 % je ukupno 25. Nije malo primiti 25 priča se u gradu...

  • Ženevac

    21:43 // 26. 3. 2023.

    Ima da radi ko fontana

  • Bunje

    19:46 // 26. 3. 2023.

    Sotirovska zvana 15% za sve.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: