25. mart  2023. 08.45  | Izvor: Tanjug

Trudo: Ukrajina može da se osloni na SAD i Kanadu kao partnere

OTAVA -

Ukrajina može da se osloni na SAD i Kanadu kao partnere, rekao je kanadski premijer Džastin Trudo u obracanju parlamentu u Otavi zajedno sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Trudo je rekao u petak da su SAD i Kanada Ukrajini pružili značajnu vojnu podršku, uključujući artiljeriju, municiju i tenkove.

hovicer, haubica, top, m777, ukrajina

Trudo je takođe podsetio da kanadske oružane snage obučavaju pripadnike ukrajinske vojske od 2015. godine.

Premijer je istakao da sankcije i druge ekonomske mere koje su uvele SAD, Kanada i drugi saveznici nastavljaju da, kako je naveo, iscrpljuju Kremlj.

Trudo je Bajdena nazvao pravim prijateljem Kanade, ocenjujući da je savez dve zemlje u ovom trenutku važniji nego ikad, preneo je Si-En-En (CNN).

Bajden je izjavio na zajedničkoj konferenciji sa kanadskim premijerom da Kina još nije poslala oružje Rusiji, ali da to ne znači da se to neće desiti u budućnosti.

"Poslednja tri meseca stalno slušam da će Kina poslati Rusiji značajnu isporuku oružja," rekao je Bajden, dodavši da Peking to još nije uradio, prenosi Rojters.

Predsednik SAD je ocenio da je zbližavanje Rusije i Kine "izrazito preuveličano" i da su SAD uspešnije u stvaranju saveza.

Bajden je najavio da će SAD i Kanada nastaviti da vrše pritisak na Rusiji, kako je rekao, "sankcijama koje nisu zabeležene u istoriji."

Srodne vesti