Srednjoškolci smislili đački autobus gde se karta plaća otpadom: Deca bi donosila reciklažni materijal i dobijala popust na markicu (FOTO)

25.03.2023

08:25

0

Pet drugara iz Niša došlo na sjajnu ideju kako da se učenici iz škole voze bezbedno, pa još i jeftinije

Srednjoškolci smislili đački autobus gde se karta plaća otpadom: Deca bi donosila reciklažni materijal i dobijala popust na markicu (FOTO)
Đaci Ekonomske škole predstavili svoj projekat - Copyright Ustupljenje fotografije/Ekonomska škola Niš

Petoro učenika Ekonomske škole iz Niša osmislilo je kako da olakša putovanje učenicima od kuće do škole, ali da to, sem što je praktično, bude i ekološki.

Tako su osnovali kompaniju koja bi se bavila prevozom đaka, a deo cene karte oni bi plaćali donošenjem reciklažnog materijala u školu.

- Kod nas u školi već šest-sedam godina postoji regionalni centar za omladinsko preduzetništvo i tu se rađaju razne ideje. Niš je postao veliki grad i gužve su svuda u saobraćaju, a mi smo škola koja je na periferiji grada. I zbog gužvi, kada je špic, đaci kasne, uglavnom na prve časove. Onda su učenici došli na ideju da se oformi školski autobus koji bi vozio samo đake, a smišljena je i ruta kojom bi on išao. Naravno, vodilo se računa odakle su nam učenici i koji to deo nije pokriven lokalnim prevozom - objašnjava nastavnica Ivana Milčev, koja je bila mentor učenicima tokom projekta.

Ustupljenje fotografije/Ekonomska škola Niš
Učenici koji su smislili projekat "reciklažnog" busa

Ona je objasnila šta su, zapravo, smislili ovi mladi preduzetnici.

- Ponudila bi se mogućnost učenicima da cenu karte umanje tako što bi donosili reciklažni materijal. Na primer, za 20 plastičnih flašica dobijao bi se jedan token. Postoji tarifa koju smo smislili i koja je u skladu sa otkupnim cenama reciklažnih centara. Dobijali bi se tokeni koji bi mogli da se iskoriste pri kupovini karte, tako što bi se cena umanjivala. Jedan token bi vredeo 20 dinara, pa za onoliko koliko skupite za mesec dana, za toliko biste umanjili cenu karte - objasnila je nastavnica.

Milčeva kaže da bi učenici reciklažni materijal donosili u školu jer već postoji prostor gde bi se otpad prikupljao, sortirao i dalje otpremao reciklažnim centrima.

- Time bi učenici bili motivisani da što više prikupe, a radilo bi se i na njihovoj svesti o značaju svega. A i kada je finansijski nešto isplativo, onda nas to i povuče da to radimo. S druge strane bi se deci omogućio bezbedan prevoz, jer bi se školski autobusi koristili za prevoz đaka - objašnjava nastavnica.

Ustupljenje fotografije/Ekonomska škola Niš
Ruta đačkog autobusa

Dodaje da su već neki razgovori obavljeni, pa čak i sa ljudima iz gradske skupštine.

- Pričali smo sa nekim ljudima iz kabineta gradonačelnice, a sa reciklažnim centrima smo sklopili neki vid saradnje i oni su veoma zainteresovani. S njima nema nikakvih problema jer se njima donosi reciklažni materijal. Najveći je problem ko će biti prevoznik i ko će ući u posao sa nama tako što će da ustupi dva autobusa. Ta dva autobusa bi pokrivala dve smene naših đaka, odnosno dovozila bi i vraćala đake u obe smene - kaže Milčev.

Nastavnica kaže da je najvažnije u svemu što u ideji učestvuju đaci. Konkretno, ovu ideju je osmislilo petoro drugara - Anastasija Jevtić, Melisa Mutić, Natalija Đorđević, Aleksandar Dimitrijević i David Mladenović.

- Mi nastavnici smo samo njihovi saradnici, a sve ostalo oni rade - objasnila je nastavnica Milčev.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike