Osmaci polagali probni završni ispit iz matematike: Koji zadaci su im bili najteži? 1Foto: V. Andrić/Danas

Oko sat vremena bilo je potrebno Nataliji i Sergeju, učenicima osmog razreda prestoničke OŠ „Vuk Karadžić“ da reše današnji test iz matematike, koji su mali maturanti iz cele Srbije polagali u okviru probnog završnog ispita.

 

Zadaci su, slažu se đaci, bili laki, a čak 18, od ukupno 20, bilo je „na zaokruživanje“. A baš ta dva, 13. i 18, u kojima se tražilo da se prikaže postupak, najviše su ih namučili.

– Prvih sedam zadataka je bilo baš lako i svako može da ih uradi. Očekivali smo da će poslednjih pet biti teški, ali meni je 20. bio baš prelak. U 13. zadatku se tražilo da se izračuna površina trougla i kvadrata i neko stepenovanje – priča Natalija.

Njen vršnjak Sergej priznaje da „nije neki matematičar“ i da je očekivao da će imati pet ili šest poena, ali sada se nada da će dobiti 16 ili 17.

Osmaci objašnjavaju koji zadatak im je bio najlakši:

– Jovana hoće da kupi sok iz aparata koji ne vraća kusur, a košta 130 dinara. Ima dve novčanice po 20 dinara, po jednu od 50, 100 i 200, a tražilo se da napišemo koje novčanice treba da upotrebi da bi najviše uštedela. Najteži su bili 13. i 18. zadatak – kaže osmakinja Nađa.

Ona prepričava i kako je glasio 18. zadatak:

– Pet grama zlata i 20 grama srebra košta 9.500 dinara, a četiri grama zlata i 25 grama srebra košta 8.100 dinara. Trebalo je da izračunamo koliko je jedan gram zlata – kaže Nađa.

I Lazar, učenik osmog razreda pančevačke OŠ „Đura Jakšić“ smatra da matematika nije bila preterano teška. Bilo je, kađe, i računskih operacija i geometrije, a u testu je najviše zadataka sa ponuđenim odgovorima.

– Proba završnog ispita počela je u 12 sati, a on je izašao oko 13 i 15. Nisam uradio nekoliko zadataka. Nisam bio opterećen uopšte. Pokušao sam da uradim što više – navodi on.

Osmaci će sutra od devet časova rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a od 11 i 30 test iz predmeta po izboru, čime se završava probna mala matura.

Po završetku testiranja testovi ostaju u osnovnim školama, a kako su uradili, đaci će saznati od svojih nastavnika.

Rezultati probne mature se ne ocenjuju već služe da đaci provere svoje trenutno znanje i kao orijentir šta treba da vežbaju do „prave“ male mature.

Testovi iz svih predmeta i rešenja zadataka biće objavljeni u sredu, 29. marta u podne na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenici koji iz nekog razloga danas i sutra neće polagati probni završni ispit, radiće ga početkom iduće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari