Važan stilski element enterijera – Sobna vrata 1Foto: Pixabay/Laney5569

Stil je način izražavanja sa svim onim karakteristikama, svim osobinama po kojima je prepoznatljiv, različit od ostalih.

Ukoliko ovu definiciju primenimo na stil u arhitekturi i građevinarstvu, sa posebnim osvrtom na enterijer – unutrašnji prostor nekog objekta, možemo zaključiti koliko su estetski zahtevi koji se pred nas postavljaju važni kada želimo da osmislimo dizajn nekog enterijera. Funkcionalnost zavisi od tehničke opremljenosti istog i što je ona kvalitetnija i više u skladu sa potrebama, učinkovitija je u svojoj osnovnoj nameni. Ipak, estetika je nezaobilazni deo svakog enterijera.

Dizajniranje enterijera nije lak posao. Jedan stil može dominirati ali ni slučajno nije jedini kada je dizajniranje u pitanju. Trendovi su po značenju slični ali za razliku od stilova kraće traju. Na nama samima je da se odlučimo za neki svevremenski stil ili trend koji ćemo primeniti.

Bez obzira za koji stil ili trend u dizajnu enterijera svoje kuće ili stana smo se odlučili, sobna vrata su neizostavni stilski detalj koji svojom ulogom zaokružuje celokupnu koncepciju našeg doma.

Moderan stil prepoznatljiv je po jednostavnosti, bez mnogo detalja i ukrasa. Ukoliko smo se odlučili za moderni stil, sobna vrata koja su prikladna mogu biti od punog stakla, drveta ili medijapana. Ovi materijali savršeno se mogu obojiti nekom od preferirajućih boja modernog stila i mogu predstavljati na ovaj način savršenu dopunu prostoru ne gubeći pri tom ništa od svojih tehničkih karakteristika, koje su neophodne kada su dobra sobna vrata u pitanju.

Poslednjih godina retro stil se sve više traži. Retro doslovno znači povratak u prošlost. Potrebno je da znamo da se kada je dizajniranje enterijera u retro stilu ovaj vremenski otklon odnosi na oživljavanje 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Jarke boje su glavna odlika retro stila.

Pošto ovaj stil insistira na jarkim bojama, krupnim dezenima – cvetnim, geometrijskim šarama i slično, upotrebljava plastiku i drvo u velikim količinama. Medijapan i puno drvo su idealni materijali za izradu sobnih vrata u retro stilu. Izborom boje i nijanse, dezena ili uzorka lako možemo svoja sobna vrata pretvoriti u odlično ukomponovan detalj koji prati sve ostale elemente ovoga stila dajući mu završni efekat.

Ukoliko smo se odlučili za onaj neprolazni, klasični stil, važno je da znamo da naš prostor može da iznese sve zahteve istog. Umerenost u svemu, linijama, bojama, blaga oblina ivica, svedenost formi, nekoliko nijansi iste boje ili meke, pastelne boje koje se uklapaju jedna sa drugom, izbegavanje bilo kakvog kontrasta. Ova pravila važe i za dizajn sobnih vrata u klasičnom stilu.

I do naših domova stigao je skandinavski stil i sve više je tražen. Ovaj stil definišu jednostavnost i funkcionalnost. Svetle boje, koje doprinose obilju svetla u prostoriji, neuporedivi stakleni delovi na sobnim vratima, pomalo plave ili zelene u vidu detalja, što funkcionalniji raspored jednostavnog nameštaja koji prati dizajn sobnih vrata i stilski ste zadovoljili ljubitelja skandinavskog u sebi.

Ljubitelji rustičnog stila obično su i odlični poznavaoci istog. Ukoliko je enterijer vašeg doma u rustičnom stilu, onda znate da su sobna vrata od punog drveta jedini izbor za vas.

Etno stil je po svojoj prirodi najraznovrsniji stil kada je enterijer u pitanju. Etno je naziv koji je vezan za kulturu i etnička obeležja različitih naroda pa tako ne postoji jedinstveni etno stil. Sobna vrata koja ćete odabrati ne treba da skreću na sebe pažnju, treba da su jednostavna a svojom bojom u skladu sa konceptualnim postavkama etno stila koji ste odabrali.

Ekskluzivni sjaj glamur stila je na prvi pogled prepoznatljiv. Mogli bismo reći da je ovaj stil naša dobro prilagođena varijacija na temu starog holivudskog stila sa početka dvadesetog veka. Sjajne boje i materijali, ovo se može odnositi i na sobna vrata. Sjajne boje, visoki sjaj postignut kvalitetnim lakovima, hromirane, pozlaćene, posrebrene šatke i kvake i deo holivudskog dekora je tu. Sve se svodi na sjaj i refleksiju, pa i sobna vrata. Ovaj stil ima strogo definisanu paletu boja koje se koriste, pa pre nego što se odlučite za boju svojih sobnih vrata, upoznajte se sa bojama i njihovim kombinacijama da biste izbegli nesporazume ali i postigli konceptualni sklad.

Predstavljeni stilovi nipošto nisu jedini koji postoje kao takvi. Ima još mnogo stilova, kao što je industrijski (loft) stil, i mnogi drugi koji su jedinstveni ili kombinacije već predstavljenih stilova. I svako od njih može dobiti adekvatna sobna vrata. Sajt mirandre.com pomoći će vam ne samo da izaberete svoj stil u enterijeru vašeg stana ili kuće, već i da odaberete apsloutno savršena sobna vrata koja će skladno zaokružiti stilsku koncepciju.

Pretragom sajta mirandre.com možete doći do svih dragocenih informacija vezanih za proizvodnju i prodaju svih tipova i modela sobnih vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari