24. mart  2023. 14.35  →  23.00 | Izvor: RTV (Tatjana Popović)

Kikinda: Počelo polaganje probnog završnog ispita za osmake

KIKINDA -

Polaganjem testa iz matematike, danas je za 64.000 učenika osmih razreda u Srbiji počeo probni završni ispit. U subotu, 25. marta, rešavaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, kao i treći test po izboru učenika. U devet osnovnih škola na teritoriji Kikinde i okolnih mesta, probni završni ispit polaže blizu 500 učenika.

video icon

Uz malu dozu treme i neizvesnosti pred onim što ih očekuje, učenici osmih razreda kikindskih osnovnih škola uvereni su u dobar rezultat probnog ispita:

"Imam strah, u smislu šta mogu da očekujem, ali nadam se da ćemi probni test pomoći da znam na čemu sam i na šta treba da obratim pažnju", rekla za RTV Milica Glišin, učenica VIII razreda kikindske oš "Žarko Zrenjanin", a slično misle i njeni vršnjaci.

kikinda, mala, matura, proba

Glavni cilj organizovanja probnog završnog ispita je da se vidi koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu, a na adekvatan način organizovale su se i škole:

"Potpuno smo pripremljeni, ovo će biti dobra probna varijanta za učenike, da vide gde su, da vide koje stvari treba da "pojačaju" u narednom periodu, kako bi završni ispit što kvalitetnije i bolje uradili", kaže Tihomir Farkaš, direktor kikindske OŠ "Žarko Zrenjanin".

Od ove godine novina je da će umesto kombinovanog testa, mali maturanti rešavati predmet po izboru kao treći test. Prema informacijama Ministarstva prosvete, najveći broj učenika, opredelio se za biologiju. Za koji predmet su se u najvećem procentu odlučili osmaci škole "Žarko Zrenjanin":

"Kod nas je dvotrećinskom većinom izabrana hemija kao predmet za treći test. U suštini, to je predmet koji se izučava samo u VII i VIII razredu, pa je gradivo najkraće i najsažetije, možda će tu moći najbolje da se pripreme", objašnjava Tihomir Farkaš, direktor OŠ "Žarko Zrenjanin" u Kikindi.

Zadaci za probnu maturu, kao i za završni ispit, pripremaju se na osnovu obrazovnih standarda, uz uvažavanje programa nastave i učenja. Posebno je važno osmake rasteretiti prevelike presije i tenzija, a to je onda probni test, pre svega za roditelje.