Vojvođanske organizacije: Novo policijsko, političko i urbanističko nasilje na Šodrošu u Novom Sadu 1foto FoNet/021 vesti

Vojvođanske nevladine organizacije pozivaju građane Novog Sada da ustanu u zaštitu aktivista koji su trenutno izloženi državnoj toruri i podrže njihovu borbu za očuvanje grada kojeg gradske vlasti temeljito i sistemski devastiraju.

„Danas je u uhapšeno desetak aktivista na Šodrošu bez ikakvog stvarnog razloga, među njima i osobe koje imaju više od 70 godina“, kaže se u saopštenju grupe vojvođanskih organizacija.

Kako dodaju, država Srbija, gradska vlast i policija ponovo primenjuju nasilne i anticivilizacijske metode nad aktivistima koji se bore za očuvanje prirodne oaze Šodroša, odnosno dragocenog šumskog pojasa na Dunavu koji se trenutno vavarski besomučno i protivzakonito uništava.

„U tu svrhu su angažovani brojni odredi policije u punoj opremi, koji se prema demonstrantima odnose sa ponižavanjem, ne libeći se da primenjuju nasilje, čak i pred predstavnicima medija“, kažu dalje.

Saopštenje potpisuju organizacije, VKK Vasa Stajić, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka organizacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju CINK, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari