24. mart  2023. 13.07  | Izvor: Borba

Panaotović: Glas za Milatovića je glas za bolju Crnu Goru

NOVI SAD -

U susret drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, izbor je lakši nego ranije. Građani kojima je blizak koncept kontinuiranog sijanja podela, širenja nacionalne netrpeljivosti (na prvom mjestu srbofobije), konfiskacije crkvene imovine, obračuna sa SPC i MCP, zatezanja odnosa sa Beogradom, stvaranja klime koja će turiste gurati ka Grčkoj, Albaniji, Turskoj i drugim destinacijama umjesto ka Crnoj Gori, glasaće za kandidata DPS-aMila Đukanovića, saopštio je u autorskom tekstu za crnogorski portal Borba politički analitičar Bojan Panaotović.

"Oni kojima je bliska autokratija i samodržavlje, moderna verzija despotije u kojoj je jedan čovjek alfa i omega više od trećine stoljeća, glasaće za Đukanovića. Oni koji misle da je prirodno da cvjetaju klanovi i da su korupcija i organizovani kriminal u Crnoj Gori u normalnim i prihvatljivim okvirima, glasaće za kandidata DPS-a" navodi Panaotović i dodaje "Oni koji smatraju da je „crkva Srbije” najveće zlo koje prijeti Crnoj Gori i koji su radi da se obnovi proces otimanja imovine SPC i MCP, glasaće za Đukanovića. Oni koji misle da je prirodno u ovoj ili onoj formi prijetiti traktorijadama, popovima i nepoćudnim građanima, glasaće za kandidata DPS-a".

bojan, panaotović

S druge strane kako ističe Panaotović imamo kandidata čija pobeda donosi smenjivost kao jednu od osnovnih pretpostavki demokratije. Na osnovu dosadašnjeg političkog djelovanja Milatovića, nije realno očekivati da će on diskriminisati građane i favorizovati ih ili deprivilegovati po nacionalnom ključu.

Zalaganje za dobrosusedske odnose sa svim zemljama u okruženju uključiv i Srbiju, osnovna je pretpostavka stabilnosti i prosperiteta Crne Gore, smatra Panaotović.

Iako vernik SPC, Milatović je u dosadašnjem delovanju pokazao poštovanje prema svim verskim zajednicama.

U minulih nekoliko dana, nakon odličnog rezultata i plasmana u drugi krug, prošao je ključni test političke kulture s jedne i pragmatičnosti s druge strane – nije naime pokazao osionost i samoljublje već je naglasio da je to zajednički rezultat svih onih koji su nosili baklju slobode godinama.

Kontinuirano okupljanje snaga 30. avgusta takođe je racionalno i politički mudro jer samo udruženim snagama tridesetoavgustovci mogu da menjaju Crnu Goru nabolje, ističe Panotović i poručuje "Dakle, nije svejedno 2. aprila. Ostanak kod kuće, apatija, razočaranje i traženje mana Milatoviću može da bude kobno i da grogiranog protivnika vrati u život".

A onda bi DPS punim jedrima i sa visokim moralom nastupio na parlamentarnim izborima i vrlo moguće došao u poziciju da točak istorije vrati unazad što donosi neslobodu, atake na ljudska prava i neku vrstu aparthejda za Srbe i ostale neposlušne građane Crne Gore. Otuda, 2. aprila, ostanak kod kuće može biti oblik saučestvovanja u povratku na staro, prevaziđeno i neslobodno.

Poznajući slobodarski duh građana Crne Gore i volju da se u velikom broju odazovu izborima, a imajući u vidu odnos snaga u biračkom tijelu, očekivani ishod drugog kruga izbora bio bi oko 60:40 glasova u korist Jakova Milatovića, zaključuje Panaotović.

Srodne vesti