Vesti

0

Gosti N1: Veze SNS sa huliganima počinju i pre njihovog dolaska na vlast

Izvor: N1

Gosti N1: Veze SNS sa huliganima počinju i pre njihovog dolaska na vlast

Izvor: Florian Olivo on Unsplash

Veze vladajuće garniture sa huliganima počinju još pre njihovog dolaska na vlast, kaže novinar NIN-a Vuk Cvijić. Nakon dolaska vladajuće partije na vlast ti odnosi su sve vidljiviji i sada navijači predstavljaju sponu između organizovanog kriminala i države, kaže antropolog Ivan Đorđević.
 
 
„Sadašnja vlast te kontakte ima odavno“, rekao je u emisiji Novi dan Đorđević, koji je autor knjige „Antropolog među navijačima“.
 
Objašnjava da ta priča ima predistoriju dužu od 30 godina i da su „navijači“ krajem 1980-ih i početkom 1990-ih iskorišćeni ili izmanipulisani da postanu deo političke agende srpskog nacionalizma.
 
Politički kredibilitet navijači su sticali i tokom protesta, hvaljeni su jer su učestvovlai u protestima 5. oktobra, a i nakon toga je svaki političar hteo da bude dobar sa njima jer niko neće da mu se na tribinama skandira ime, govori Đorđević.
 
Nedavna tuča huligana u Novom Beogradu i napad na golmana Novog Pazara pokazuje koliko je užasno opasno igrati se takvom vatrom, rekao je on.
 
I sam je, kako kaže, bio svedok kada su na jednom malom terenu u Novom Beogradu deca od 13-14 godina pevala „ubij, zakolji da š****r ne postoji“ i ubij Hrvata da š****r nema brata“.
 
To su deca koja nemaju pojma šta to znači, ali na taj način se vrši indoktrinacija, između ostalog i za lepljenje nalepnica na bandere kojim se traži nečija glava, rekao je Đorđević.
 
Izjavu predsednika Vučića da država nema snage da se obračuna sa huliganima naziva populističkom i demagoškom.
 
I Vuk Cvijić kaže da država ima snage, samo nema volje da se obračuna sa huliganima.
 
Prema njegovim rečima, navijačke grupe su postale spona između vlasti i organizovanog kriminala.
„Oni su postali regrutni centri za kriminalne organizacije“, kaže Cvijić i dodaje da se u taj sistem „usisavaju“ čak i maloletnici.
 
Kad je uhapšena Belivukova grupa brzo su počele da se dešavaju „čudne stvari“ – neki huligani koji su bili osuđeni za ubistvo Brisa Tatona su pušteni pre vremena iz zatvora, i sad ih vidimo na tribinama, kazao je Cvijić.
 
Podseća da su funkcioneri tadašnje Srpske radikalne stranke bili na protestima protiv hapšenja haških optuženika zajedno sa huliganima.
 
„To je jedna simbioza koja je očita. Zato više ne vidimo granicu gde je država, gde su huligani a gde organizovani kriminal“, rekao je on.
 
Ističe da navijači „reaguju na dugme“, navodeći kao primer to što se godinama nisu pojavljivali kad ase održavao Prajd, ali kad je vlastima „odgovaralo da prave tenziju“ ponovo su se pojavili.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR