Vesti

0

Na današnji dan pre 24 godine počelo NATO bombardovanje Jugoslavije

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Na današnji dan pre 24 godine počelo NATO bombardovanje Jugoslavije

Izvor: Beta/AMIR HAMZAGIC

Danas se navršava 24 godine od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 nedelja, prema procenama različitih izvora, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.
 
 
U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti.
 
Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje. 
 
Akcija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.
 
Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.
 
Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije (VJ) i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu medjunarodnih vojnih trupa što se dogodilo već 12. juna.
 
Na Straževici i u Tašmajdanskom parku odata pošta stradalima u NATO bombardovanju 
 
U beogradskom parku Tašmajdan, predstavnci republičke i gradske vlasti i brojni gradjani danas su položili venac na Spomenik deci stradaloj pre 24 godine u NATO bombardovanju SR Jugoslavije i Srbije.
 
U ime Vlade Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, a poštu stradaloj deci odali su i predstavnici policije, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
Gradski menadžer Miroslav Čučković je, posle polaganja venca na spomen-obeležje Milici Rakić (3) i stradaloj deci kazao da je Beograd, u NATO bomrdovanju " bio meta svake noći",
 
" Ovo mesto je simbol stradanja najnevinijih žrtava u modernoj evropskoj i svetskoj istoriji", rekao je Čučković, preneo je Beoinfo.
 
Venci su položeni i na spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice" na mestu gde su poginuli pripadnici Vojske SR Jugoslavije Vlastimira Lazarevića i Vladimira Vujovića.
 
Poštu stradalima odao je i predsednik Skupštien grada Nikola Nikodijević koji je kazao da gradska Skupština, godinama unazad, obeležava 24. mart kao Dan sećanja na sve žrtve NATO agresije.
 
" Naša je dužnost da čuvamo i gajimo kulturu sećanja, pre svega na sve one heroje koji su dali svoj život da bismo mi živeli u miru, ali i na sve nevino stradale civile", rekao je on.
 
Poštu stradalima odali su i pripadnici Vojske Srbije, Opštine Rakovica, Srpske pravoslavne crkve, kao i brojni građani.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR