Francuska opet "gori"

Zapaljena zgrada gradske skupštine u Bordou, a u Parizu policija ispaljuje suzavac. Uhapšeno više desetina osoba tokom protesta širom Francuske.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.03.2023.

08:45

Francuska opet
Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Demonstranti su izašli na ulice zbog planiranih reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

Ne zna se ko je odgovoran za paljenje zgrade skupštine u Bordou, dok policija kaže da se slučaj ispituje. Takođe, pariska policija je bacala suzavce i šok bombe na grupu anarhista iz "Crnog bloka" koji su tokom protesta razbijali izloge, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin saopštio je da je na protestima 149 policajaca povređeno, kao i desetine demonstranata, a 172 osobe su uhapšene širom zemlje, od toga 33 u Parizu.

Na proteste u Francuskoj, zbog najavljene reforme koja podiže starosnu granicu za penzonisanje sa 62 na 64 godine, izašlo je juče više od milion ljudi, a prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu se okupilo gotovo 120.000 demonstranata.

Sindikat CGT je saopštio da je 3.5 miliona ljudi protestovalo u četvrtak, što je jednako prethodnom rekordu od 7.marta.

Protesti su izazvali prekide u železničkom saobraćaju, kao i u radu rafinerija nafte, a juče su rad prekinuli i nastavnici i zaposleni na aerodromu Šarl de Gol.

Protesta je bilo i u Nantu, Ruanu i Renu, navodi BBC.

Do sada je bilo devet dana protesta od januara, a sindikati su pozvali na nastavak sledeceg utorka, koji bi se poklopili sa najavljenom zvaničnom posetom britanskog kralja Čarlsa III zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: