BiH

Nešić se sastao sa Varheljijem i Johansonovom

Nešić se sastao sa Varheljijem i Johansonovom
Foto: Ustupljena fotografija | Nešić se sastao sa Varheljijem i Johansonovom

BRISEL – U sklopu radne posjete Briselu, ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić sastao se u odvojenim sastancima sa komesarom Evropske unije (EU) za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem i komesarkom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johanson.

U fokusu razgovora Nešića i Varheljija bio je evropski put BiH i ispunjavanje obaveza bezbjednosnog sektora u ovoj oblasti.

Istaknuto je da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka EU i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU. Tom prilikom, Nešić je naglasio da je za bezbjednu i stabilnu budućnost regiona od presudnog značaja da se ubrza evropski put BiH.

On je Varheljija informisao i da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavu pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije Kontakt tačke u Ministarstvu bezbjednosti u maju i slanjem oficira za vezu sa EUROPOL-om u Hag. Takođe je bilo riječi i o uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om.

U razgovoru sa komesarkom Ilvom Johanson, Nešić je naglasio da je BiH opredjeljena za intenzivniju saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana i sa EU u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Takođe, razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma, prevenciji i borbe protiv nasilnog ekstremizma kao i saradnji i jačanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije