Republika Srpska prekida saradnju sa ambasadorima SAD i Velike Britanije, reagovao ambasador

Vlada Republike Srpska je u nastavku 13. sednice usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog, kako se navodi, antidejtonskog delovanja.
Republika Srpska prekida saradnju sa ambasadorima SAD i Velike Britanije, reagovao ambasador
Foto: 021.rs
"Vlada Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obe ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije. Vlada Republike Srpske je uverena da ovakvo delovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu mešanja u unutrašnje stvari u BiH", navodi se u saopštenju Vlade RS.
Vlada Republike Srpske ističe kako smatra da je "obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici".
"Vlada Republike Srpske će obavestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije zbog njihovog antidejtonskog delovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Vlada Republike Srpske će Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja i zaključak dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske", navodi se u saopštenju.
 
Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira oglasili su se juče saopštenjem u kom izražavaju duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj, koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate. U istom saopštenju izrazili su žaljenje zbog najava vlasti RS koje su se danas i obistinile.
 
"Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namerava jednostrano prekinuti saradnju sa predstavnicima dve članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS. Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u sprovođenju civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma", poručuju iz PIC-a.
Britanski ambasador u BiH: Samo država BiH može da odluči o prekidu diplomatskih odnosa 
 
Britanski ambasador u BiH Džulijan Rejli izjavio je danas da samo država Bosna i Hercegovina ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima sa drugim državama.
 
"Sve takve odluke predsednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika štete interesima i reputaciji Republike Srpske. Ambasada Velike Britanije će nastaviti da radi na dobrobit svih građana BiH", rekao je Rejli, povodom odluke Vlade RS da prekine sve odnose sa britanskom i američkom ambasadom u BiH.
 
Takvu odluku ranije je najavio predsednik RS Milorad Dodik, koji se nalazi na "crnim listama" obe države.
 
Vlada RS je naložila svim institucijama RS, lokalnim organima vlasti, kao i predstavnicima RS u institucijama BiH da prekinu odnose sa američkim i britanskim diplomatama.
  • pera

    24.03.2023 08:41
    ..
    Trebali su i ranije. Jer, ko se posvadja s Amerikom, taj je uskoro cao. A realno, nista ne bi bilo bolje za narod nego da Dodik zavrsi u nekom americkom zatvoru.
  • Vule

    24.03.2023 05:47
    Trebali su ranije, al se nije moglo.
  • Zemlja čudesa

    23.03.2023 23:38
    Propustili su Nemačku
    Bilo je i krajnje vreme da neko tim spletkarošima objasni da nisu svi budale. Sa svojom diplomatijom u stilu "uradi ovo, pa te nećemo bombardovati" su već svima dojadili. Za njih ne važe nikakvi zakoni, ugovori i dogovori, a međunarodno pravo koriste isključivo ako njima tog trenutka odgovara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet