Postepeno ukidanje pesticida do 2050. godine?

Francuski Institut za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu (INRAe) objavio je da bi do 2050. moglo da dođe do postepenog ukidanja pesticida u poljoprivredi.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.03.2023.

10:30

Postepeno ukidanje pesticida do 2050. godine?
Ilustracija: Depositphotos/Balefire9

Kako se navodi, za sve su potrebne "jake i koordinisane" javne politike, prenosi Mondo.

Ta procena urađena je na osnovu istraživanja u kome je učestvovalo više od 140 evropskih stručnjaka koji su proučavali da li je moguće potpuno ukidanje hemijskih pesticida, bez drastičnog smanjenja poljoprivredne proizvodnje i bez uticaja na trgovinski bilans Evropske unije, uz ublažavanje klimatskog opterećenja poljoprivrede i obnavljanje biodiverziteta.

Međutim, takva transformacija ne bi uključila samo poljoprivredni svet, već sve aktere u prehrambenim sistemima, od proizvođača do potrošača, uključujući preduzeća i javne organe.

Istraživač INRAe i koordinator studije Olivije Mora podsetio je da su politike smanjenja upotrebe pesticida u Evropi do sada imale mali ili nikakav uticaj. U periodu od 2011. do 2021. godine, ukupne količine sredstava za zaštitu bilja primenjenih na evropskim poljima ostale su stabilne, oko 350.000 tona godišnje.

Kako se navodi, prekomerna upotreba pesticida negativno utiče na održivost poljoprivrednih sistema, utiče na brzi nestanak biodiverziteta (insekte, ptice, faunu) i niz patologija poput kognitivnog poremećaja, Parkinsonove bolesti, dečje leukemije, limfoma, raka prostate.

Jedan od scenarija za oslobađanje evropske poljoprivrede od zavisnosti od hemikalija do 2050. godine podrazumeva stvaranje specijalizovanih farmi koje bi zamenile "usluge" koje pružaju hemikalije, a na kojima bi se uzgajale vrste biljaka koje su otporne na štetočine i patogene, i na kojima bi se primenjivale nove tehnologije poput biostimulansa koji podstiču imunitet useva protiv bio-agresora, sistema za posmatranje parcela pomoću senzora, korišćenje robota koji bi obezbedili "individualizovan tretman" svakoj biljci.

Autori u studiji naglašavaju potrebu za "jakim i koordinisanim" javnim politikama koje podrazumevaju informisanje potrošača, nove trgovinske sporazume, nove oznake proizvoda i sertifikaciju, podršku poljoprivrednicima, transformaciju zajedničke poljoprivredne politike (CAP).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: