Batut: Od malih boginja obolelo 46 osoba, najviše ih je na teritoriji Smedereva 1Foto: Shutterstock / Kamil Macniak

U Srbiji je, zaključno sa jučerašnjim danom, registrovano ukupno 46 slučajeva malih boginja (morbila), saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Na teritoriji Smedereva registrovan je ukupno 41 slučaj morbila, od kojih je 40 potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, dok je jedna obolela osoba porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem.

„Radi se o 24 nevakcinisane osobe ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i četrnaest odraslih osoba. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece“, navode iz Instituta Batut.

Na teritoriji Novog Sada registrovana su dva slučaja morbila. U laboratoriji „Torlaku“ 2. februara morbile su potvrđene kod nevakcinisane osobe uzrasta devet godina, a 13. februara potvrđeno je obolevanje osobe iz kontakta uzrasta 40 godina.

Prema podacima Instituta Batut, na teritoriji Beograda registrovana su tri slučaja morbila. Na Torlaku, 17. februara morbile su potvrđene kod četvoromesečne bebe, a dan kasnije i kod dvadesetjednogodišnje. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je prijavio porodičnu epidemiju 20. februara, a pored toga 10. marta morbile su potvrđene kod još jednog deteta uzrasta četrnaest meseci.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” podseća da su od 11. januara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji. Taj Plan aktivnosti podrazumeva prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, kao i vakcinaciju osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata.

Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.

„Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih 20 godina“, naglašavaju iz Instituta Batut u saopštenju.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1%, a u 2021. godini svega 74,8%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%.

Kako navodi Institut Batut, prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku, a  ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95%.

Poslednja epidemija malih boginja odnela 15 života

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari