23. mart  2023. 11.49  →  19.33 | Izvor: RTV (Aristea Stakić)

Velika potražnja za sertifikovanim monterima solarnih panela

NOVI SAD -

Konferencija pod nazivom "Treći nacionalni dijalog javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih", kao i drugih institucija i poslodavaca, počela je u Edukativnom centru Pokrajinske vlade u Novom Sadu. Cilj je da se zainteresovanoj javnosti predstave rezultati sistema neformalnog obrazovanja odraslih kao i procedure za akreditaciju programa različitih obuka.

video icon

Edukativni centar Pokrajinske vlade sprovodi 14 programa obuka za odrasle i zbog toga ima zasluženi status Javno priznatog organizatora. Osim obuka za engleski i nemački jezik, zavarivača, pedikira, manikira do rukovanja viljuškarom, velika je potražnja i za sertifikovanim monterima solarnih panela, saznaje Radio-televizija Vojvodine.

23032023, sastanak, 01

"Trenutno radimo sa kolegama iz USAID, kako bi akreditovali programe za montere fotonaponskih solarnih panela, odnosno, za montere solarnih kolektora", istakao je v.d. direktora Edukativnog centra Pokrajinske vlade Aleksandar Ašonja.

Od osnivanja 2010. godine, različite obuke u Edukativnom centru Pokrajinske vlade završilo je preko 20 hiljada polaznika, a više od 90 odsto njih se tokom protekle decenije i zaposlilo, kazao je potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i istakao da je ceo proces doprineo smanjenju stope nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine.

"U prilog tome govori i činjenica da je stopa nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine 7,4%, Grad Beograd ima 7,5% a ostatak Srbije je sa daleko većom stopom nezaposlenosti. Činjenica je da Pokrajinska vlada apsolutno o tome vodi računa i da će voditi i dalje", kazao je Ćurčić.

Brz i kvalitetan odgovor na potrebe tržišta rada i dalje je u fokusu Gradskog veća za privredu pa je tako stopa nezaposlenosti u Novom Sadu ispod sedam odsto a broj novozaposlenih veći za 40 hiljada, kaže član Gradskog veća za privredu Novog Sada, Milorad Radojević.

"Mi smo od 2016. godine izdvojili 58 i po miliona dinara za ove namene, 1.500 ljudi je prošlo naše obuke u različitim institucijama iz različitih oblasti, ja vam mogu navesti samo neke, to su obuke za zavarivače, za rukovodioce građevinskih mašina, oblast IT sektora, starih zanata - sve ono što je tog momenta potrebno na tržištu rada", kaže Radojević.

Praćenje tendencija na tržištu, proces edukacije i stvaranja kvalitetnih radnika, upredo s tim i neophodnih obuka - o tome brine i republička Agencija za kvalifikacije koja temeljno prati kvalitet razvoja i primenu nacionalnog i evropskog okvira sertifikacija i kvalifikacija.

 

Tagovi
Srodne vesti