Novi Sad Vesti

Novosadski aktivisti i danas telima brane drveće na Šodrošu

sodros seca suma
Foto: Ana Hegediš Lalić/Nova.rs

Aktivisti Šodroš survivor kampa i danas (23. mart) brane drveće na Šodrošu od seče, a za potrebe izgradnje budućeg mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Na Šodrošu se od samog svitanja nalaze i kineski radnici, radnici Vojvodinašuma i policija, javljaju reporteri 021.rs.

Aktivisti su još juče pozvali građane da im se danas, od 7h pridruže u odbrani Šodroša.

Oni su juče više sati telima branili drveće od seče, koja je trebalo da počne samo dan nakon što je Novi Sad proglašen za evropski grad šuma.

Nakon više sati, policija i radnici su se povukli sa priobalja, ali je najavljeno da će se seča nastaviti danas.

Aktivisti su istakli da je seča u ovom području zabranjena do 1. avgusta kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu, navode iz „Šodroš survajver kampu“.

RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a nevladina organizacija „Svet i Dunav“ je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području.

Izvor: 021, Nova

Počela seča na novosadskom Šodrošu, radnici nemaju dozvole, a policija legitimiše građane

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link