Magazin Srbija

Kako preko interneta proveriti da li vam je poslodavac uplaćivao doprinose

kompjuterski bes
Foto: ilustracija

Da bi se ostvarilo pravo na penziju potrebno je imati određeni broj godina života i propisan penzijski staž. On se stiče vremenom provedenim u radu i uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju o ostvarenom penzijskom stažu.

Staž se može proveriti u filijali PIO Fonda, nezavisno od prebivališta, odlaskom na šalter kao i putem njihovog sajta. Svi građani koji imaju socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu elektronski da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko osiguranje i u kom iznosu.

Dostupnost provere putem interneta je značajno olakšala postupak provere informacija, a takođe je i smanjila gužve na šalterima. Ipak, pre prvog korišćenja servisa, za proveru radnog staža preko interneta potrebna je šifra odnosno PIN kod za koji je neophodno prvo otići do Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uzimanje šifri lično, a ne slanjem elektronskim putem predviđeno je kako bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, saopštio je PIO fond uz objašnjenje da se šifra uzima jednom, koristi trajno i da je ova usluga potpuno besplatna.

Dakle, PIN kod se mora prvo uzeti lično, a dobija se odmah podnošenjem zahteva za izdavanje šifre za pristup podacima PIO fonda u najbližoj filijali ili službi filijale Fonda.

Kako bi građani bili sigurniji, PIN kod se kasnije može promeniti i kroz opciju promene pina u bilo koji šestocifreni broj, a u slučaju da PIN izgubite ili zaboravite, možete se javiti Fondu PIO i tražiti novu šifru.

  1. Najpre treba popunite “Zahtev za izdavanje šifre za pristup podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje”, kod kuće ili u samoj filijali.
  2. Zatim sa ličnom kartom morate da odete lično do najbliže filijale ili službe filijale Fonda. Imajte u vidu da šalteri filijala PIO rade svakog radnog dana od 8 do 15 časova. Ukoliko ste prethodno ispunili zahtev kod kuće, potrebno je samo da ga predate, a ukoliko niste onda kažete da želite sami da proverite staž elektronskim putem i da vam treba šifra za pristup. Tada će vam dati da popunite obrazac i nakon toga službenici će vam predati kovertu sa PIN kodom.
  3. Sada kada imate PIN kod, otvorite elektronski servis za građane i popunite potrebne podatke.
  4. Nakon toga vam se otvara stranica gde treba da kliknete na “Izveštaj o podacima iz matične evidencije” kako biste dobili kompletan izveštaj.

Usluga provere staža prikazuje izveštaj o podacima iz matične evidencije se sastoji od tri dela: podaci o osiguranju (Prijava M1-M3), podaci o stažu osiguranja, zaradama i visini uplaćenih doprinosa (Prijava M4-M8) i spisak poslodavaca.

Izvor: bizlife.rs

Novosađanka Marija je dokaz, ako preduzetnica u Srbiji zatrudni, država je „kažnjava“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

31 Shares
Share via
Copy link