Medvedev: Približavamo se nuklearnoj apokalipsi 1Foto: EPA/KHALED ELFIQI

Bivši predsednik Rusije i sadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je povećana opasnost od nuklearnog sukoba. On tvrdi da se svet približava „nuklearnoj apokalipsi“ zbog slanja oružja Ukrajini. Medvedev je to rekao tokom intervjua glavnim ruskim medijima, uključujući državnu novinsku agenciju Ria Novosti.

„Da li je pretnja nuklearnim sukobom prošla? Ne, nije prošla. Povećalo se. „Svakog dana kada se strano oružje isporučuje Ukrajini, sve smo bliži nuklearnoj apokalipsi… Imam osećaj da do određenog trenutka nisu verovali i nisu videli odlučnost Rusije, njenog predsednika ili komandanta. Šefe, da uradimo ono što smo uradili“, rekao je Medvedev, prenosi Ukrajinska pravda.

Putin je kritikovao najavljenu isporuku granata sa osiromašenim uranijumom

„I pogrešno su izračunali. Posledice su mnogo komplikovanije nego što su mogle da budu da su sa nama potpisali dokument u decembru“, dodao je on.

Medvedev je verovatno mislio na sporazum o „neširenju NATO-a“ i „premeštanju“ granica Alijanse u stanje iz 1997. godine, koji je Rusija predložila u decembru 2021. godine, odnosno dva meseca pre početka invazije, prenosi Indek. hr.

Poslednji put je pitanje ruske nuklearne pretnje pokrenuto u februaru, nakon odluke Moskve da se povuče iz Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja. Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je kritikovao plan Velike Britanije da Ukrajini isporuči granate sa osiromašenim uranijumom, tvrdeći da su to oružje sa „nuklearnom komponentom“, prenosi zagrebački N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari