UN pozvale predsednika Ugande da ne potpiše drakonski zakon protiv LGBT 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Folker Tirk pozvao je danas predsednika Ugande Joverija Musevenija da ne potpiše zakon protiv pripadnika LGBT zajednice u toj zemlji koji predviđa izuzetno stroge kazne za neke homoseksualne prestupe uključujući smrt i kaznu doživotnog zatvora.

„Usvajanje ovog diskriminatorskog zakona – verovatno najgoreg svoje vrste na svetu – duboko je uznemiravajuće“, rekao je Tirk u saopštenju.

Parlament Ugande je sporni zakon izglasao u utrak, a u njega su u poslednji čas ubačene izmene koje su ga načinile drakonskim. U prvobitnom tekstu predloga zakona zatvorske kazne su bile do najviše 10 godina, ali su povećane.

Usvojena verzija sadrži krivično delo „teže homoseksualnosti“ koje donosi smrtnu kaznu u slučaju seksualnog odnosa sa osobama koje su zaražene HIV-virusom, maloletnicima i pripadnicima drugih ranjivih kategorija stanovništva.

Zakonom se „teža homoseksualnost u pokušaju“ kažnjava zatvorom do 14 godina, a „homoseksualnost u pokušaju“ zatvorom do 10 godina.

Za izvršeno delo „homoseksualnosti“ dobija se doživotna zatvorska kazna koja je bila propisana krivičnim zakonom Ugande iz kolonijalnog perioda za „protivprirodne seksualne akte“.

Zakon je prošlog meseca predložio jedan opozicioni poslanik sa ciljem da se, kako je rekao, kazni „promovisanje, regrutovanje i finansiranje“ LGBT aktivnosti u toj istočnoafričkoj zemlji u kojoj su homoseksualci naširoko ponižavaju.

Predsednik Museveni koji će ili na zakon udariti veto ili će ga potpisati, u nedavnom govoru je stavio do znanja da podržava sporni propis, i okrivio je neimenovane zapadne zemlje „za pokušaj da nametnu svoju praksu drugim narodima“.

Folker Tirk je ocenio da će zakon, ako ga Museveni potpiše, „pretvoriti LGBT osobe u kriminalce“ na osnovu same činjenice svog postojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari