Svijet

Dvojica uhapšenih nakon sukoba s LGBT aktivistima ispred crkve

Dvojica uhapšenih nakon sukoba s LGBT aktivistima ispred crkve
Foto: Twitter / Printscreen | Dvojica uhapšenih nakon sukoba s LGBT aktivistima ispred crkve

SIDNEJ - Dvojica muškaraca uhapšeni su nakon sukoba gomile s LGBT aktivistima ispred crkve u Sidneju, saopštila je australska policija

https://www.bbc.com/news/world-australia-65034603LGBT grupa rekla je da su "stotine krajnje desničarskih nasilnika" šakama udarale prosutne ispred crkvenog događaja kojem je prisustvovao desničarski političar Mark Latam.

Gospodin Latam je rekao da je sastanak održan kako bi se razgovaralo o "vjerskim slobodama i roditeljskim pravima".

Incident se dogodio nekoliko dana nakon sukoba između pro- i anti-transrodnih grupa u Melburnu.

Načelnik policije Novog Južnog Velsa, Šeridan Valdau rekao je da je mirne protestante napala "rulja" od oko 250 ljudi ispred crkve u Belfildu, jugozapadnom Sidneju u utorak naveče.

Staklene flaše i drugi projektili bačeni su na policajce, a 38-godišnji muškarac je gurnut na tlo i napadnut, rekla je policija.

Interventna policija pozvana je da rastjera gomilu, a dvojica muškaraca, 34 i 41 godina, uhapšeni su i optuženi za podsticanje na počinjenje kaznenih djela odnosno obični napad, rekli su.

Valdau rekla je novinarima da očekuje dalja hapšenja u srijedu dok policija pregledava snimke incidenta.

Video objavljen na Facebooku prikazuje gomilu muškaraca kako se sukobljavaju s LGBT aktivistima i čini se da ih udaraju rukama.

Latam, član desničarske populističke stranke Jedna nacija, otvoreni je kritičar učenja o "rodnoj raznovrsnosti" u školama.

Rekao je da događaj nije organizovao Jedna nacija ili on sam.

U tvitu, LGBT grupa Community Action for Rainbow Rights (CARR) rekla je da je nekoliko aktivista "više puta udareno u lice dok ih je okruživala rulja 30 puta veća od njih".

Reporterka "Channela 9", Rut Vin-Vilijams izjavila je za sidnejski "2GB radio" da je incident imao "vrlo mali početak", s oko 15 LGBT pristalica na koje je nasrnula "ogromna grupa Latamovih pristalica koji su izašli iz te crkve".

"Nije to bio manji incident... bili su prilično bijesni kada su se uhvatili u koštac s tim pristalicama na skupu", rekla je, prenosi "BBC".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije