VIDEO: Nova cenzura - Publika u Kini neće moći da gleda novi horor o Viniju Puu

Honkonška premijera horor filma "Vini Pu: Krv i med" koja je trebalo da se održi ove nedelje, otkazana je, objavila je distributerska kuća Pilars Entertejnment.
U najnovijoj filmskoj adaptaciji, Vini Pu i Praslin pretvaraju se u krvoločne ubice koje terorišu grupu studenata i odraslog Kristofera Robina kada se pet godina nakon odlaska na koledž vrati u Šumu od sto hektara. Mada je zabavio stanovnike većeg dela planete, kineska publika ovom filmu neće dati šansu.
Naime, lik plišanog medveda Vinija Pua u prošlosti su mnogi mimovi i internet pošalice potencirale kao karikaturu kineskog predsednika Sija Đinpinga, a najviše su sliku Pua koristili ljudi koji se ne slažu sa Sijevom politikom.
Prva poređenja medveda s kineskim predsednikom pojavila su se 2013. godine kad su korisnici interneta postavili sliku Đinpinga i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, kao Vinija Pua i njegovog prijatelja Tigra. Naredne godine, u fotomontaži našli su se kineski šef države i japanski premijer Šinzo Abe kao Vini Pu i Magare.  
 
Korisnici interneta su 2015. godine sliku kineskog predsednika tokom smotre vojske uporedili sa Vinjiem Puom koji se vozi u kabrioletu, a ta slika je postala najviše cenzurisana u Kini te godine.
 
 
Da je Komunistička partija Kine osetljiva na takve prozivke uticajnih političara, dokaz je i to da je Kineska društvena mreža Veibo, ekvivalent Tviteru, blokirala pretragu slike Vinija Pua.
 
U toj zemlji nije objavljen ni "Kristofere Robine, gde si?" igrani/animirani film inspirisan dečjim knjigama autora A. A. Milna i E. H. Šeparda sa Vinijem Puom.
 
U novom horor filmu, čija je projekcija otkazana, Vini Pu i njegovi antropomorfni prijatelji, među kojima su Piglet, Sova i Tigar, postaju serijske ubice-mutanti, koji masakriraju ljude koji zađu u njihovu šumu.
 
Rojters navodi da je 2021. u Hongkongu uveden zakon o cenzuri, prema kojem su zabranjeni filmovi koji "podržavaju, podražavaju, veličaju i podstiču aktivnosti koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbednost", a predviđene s kazne za sve što se smatra "subverzijom, secesijom, dosluhom sa stranim snagama i terorizmom".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.