Svet

0

Ruski list: Posjeta Xija Rusiji mogla bi odrediti budućnost rata u Ukrajini

Izvor: Al Jazeera, Agencije

Ruski list: Posjeta Xija Rusiji mogla bi odrediti budućnost rata u Ukrajini

Izvor: Beta / AP / Sergei Karpukhin

List ‘Vzglyad’ piše da će se pitanje Ukrajine neizbježno pokrenuti tokom razgovora dvojice lidera, jer je jasno da se Kina sprema povećati svoju ulogu u sukobu.

Izvještaj objavljen u ruskom listu Vzglyad navodi da je najteži izazov s kojim će se suočiti kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak rad na okončanju sukoba u Ukrajini. Prema ruskom listu, Kina ima mnogo toga da ponudi u ovom pogledu.

U izvještaju se navodi da dvije zemlje u najvećoj mjeri spajaju zajednički interesi u oblasti ekonomije, dok će o pitanju političkih odluka mnogo toga biti određeno direktnim i ličnim dijalogom između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege. List napominje da će se nastaviti pokušaji Zapada da osujeti odnose Pekinga i Moskve.

Vzglyad navodi da kineski predsjednik nikada ne popušta pod pritiscima protivnika. Što su veći pritisci na njega, pokazuje sve više znakova da je taj pritisak bio bezuspješan. O tome govori i imenovanje generala Li Shangfua za novog ministra odbrane u Kini, iako je pod američkim sankcijama zbog vojno-tehničke saradnje s Rusijom.

 

Pitanje Ukrajine

U izvještaju se navodi da će se pitanje Ukrajine neizbježno pokrenuti tokom razgovora dvojice lidera, jer je jasno da se Kina sprema povećati svoju ulogu u sukobu. U isto vrijeme, u Sjedinjenim Američkim Državama se nastavljaju spekulacije da će Peking početi slati vojne zalihe Moskvi, i na to se upozorava.

Ističe se kako se stvar ne odnosi na isporuku oružja, kako vjeruju Amerikanci, već na želju Kine da postane posrednik u sklapanju mira, pogotovo jer je na tom polju ostvarila značajan uspjeh nakon nedavno postignutog sporazuma između Irana i Saudijske Arabije, što se donedavno činilo nemogućim.

Navodi se da pomirenja počinju pregovorima, bez obzira koliko teški ili dugi bili, ali bi barem trebali prvo početi.

 

Nova prilika

Izvještaj ruskog lista ističe da bi kineski predsjednik mogao ponuditi drugačiju alternativu i drugačije garancije, stoga bi njegova inicijativa predstavljala novu priliku za postizanje mira, pod uslovom da Kijev prizna “realnost”, posebno kada je riječ o širenju Rusije u nekoliko regija.

Vzglyad navodi da predsjednik Xi Jinping posjeduje određena sredstva za pritisak na ukrajinsku stranu, prije svega mogućnost isporuke oružja Ruskoj Federaciji.

List navodi da su se neki kineski zvaničnici nedavno počeli pitati zašto Zapad može naoružati Tajvan, a Kina ne može isporučiti oružje Rusiji. Počeli su koristiti nazive Tajvan i Ukrajina u istim rečenicama. Također se pitaju zašto vojno-tehničku saradnju s Moskvom ne bismo učinili direktno povezanom s pitanjem Tajvana.

Prema Vzglyadu, ako to Kina učini, bila bi to loša vijest za Ukrajinu. U slučaju da Washington bude morao birati između podrške Kijevu i Tajpeju, Amerikanci će definitivno izabrati Tajpej, jer je to mnogo starija i važnija priča za njih.

Ali ako stvari krenu “na dobar način” i konsultacije između Kijeva i Moskve zaista počnu “na realnim osnovama”, to će biti težak udarac za Zapad i njegovu politiku, i to će Kini dati novi status “globalnog mirotvorca.”

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR