Predstavnici SNS, SPS, PSG i Dveri izneli različite stavove o evropskom planu normalizacije odnosa Kosova i Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MISKOV; Foto: FoNet/ Marija Đoković

Predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta slobodnih građana i Dveri izneli su večeras različite stavove o evropskom planu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, od direktnog prihvatanja i odbijanja, do podrške politici aktuelne vlasti.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović je u emisiji „Takovska 10“ na Radio-televiziji Srbije (RTS) ocenio da je zabluda da nešto nije potpisano i da nije postalo politička obaveza Srbije.

„Činjenica je da je dogovor prihvaćen usmenim putem i da je postao politički obavezujuć za Srbiju“, kazao je Grbović i dodao da je to postalo deo pregovaračkog procesa ulaska Srbije u EU.

Prema njegovim rečima, politička dilema trenutno je da li Srbija želi da nastavi evropski put.

„Ukoliko želimo da nastavimo, znamo šta su uslovi. Hajde ta to uradimo što pre, da skupimo političku hrabrost i donesemo važne političke odluke“, kazao je Grbović.

Dodao je da smatra da Srbija treba da bude u društvu zemalja i nalik zemljama u koje odlaze neki njeni građani, ali i da je legitimno da neko misli da Srbiji nije mesto u tom političkom prostoru.

„Ali imaju obavezu da kažu kako ćemo mi nadoknaditi sve one koristi koje smo imali od saradnje sa zemljama EU“, rekao je on.

Grbović je kazao da sadržina sporazuma nije onakva kakva bi Srbija želela da bude, ali ocenio da je on „logičan epilog jednog tridesetogodišnjeg procesa razvlašćivanja i rastakanja državnosti Srbije na prostoru Kosova i Metohije“.

Ocenio je da se Srbija trenutno bavi onim što niko ne traži od nje – priznanjem nezavisnosti Kosova, kao i članstvom Kosova u UN, što prema njegovim rečima nije u njenoj moći.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović je ponovio da je protiv tog sporazuma i pozvao građane na protest koji organizuje „Državotvorni blok“ u petak, 24. marta u 12.44 koji će biti organizovan širom Srbije.

On je ocenio da je Vučić usmeno prihvatio sporazum EU, iako ga je Savet za nacionalnu bezbednost krajem 2022. godine ocenio neustavnim, tvrdeći da je Vučić time „prekršio ustav i prihvatio sporazum koji je priznanje lažne države Kosovo“.

„Do normalizacije se ne može doći kršenjem ustava, priznavanjem pasoša i svih nacionalnih dokumenata, teritorijalnog integriteta i suvereniteta lažne države Kosovo“, naveo je Obradović.

Prema njegovim rečima, do normalizacije se može doći nepotpisivanjem i neprihvatanjem ničega što „nameću“ NATO i Zapad dok traje sukob u Ukrajini.

Dodao je da treba ići ka zakonu o suštinskoj autonomiji, da treba albansku nacionalnu manjinu tretirati kao sastavni deo Srbije, ići ka reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije i vratiti pregovore u Savet bezbednosti UN.

Odgovarajući na to što je Obradović pomenuo priznavanje kosovskog pasoša, član predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik skupštine Srbije Vladimir Orlić je kazao da ga Srbija do sada nije prihvatala „niti će da ga prihvata tek tako“.

Upitan šta smatra pod normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, kao odgovor je naveo „ono o čemu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio više puta“.

„To je da ćemo da razgovaramo sa ljudima iz Prištine, da razgovaramo o onim stvarima koje su najvažnije za svakodnevni život ljudi, o olakšavanju tog života, ali i relaksacije odnosa između Srba i Albanaca tako da nema tenzija i sukoba“, rekao je Orlić.

Prema njegovim rečima, te stvari su životna pitanja i o njima žele da razgovaraju, jer je to dobro za sve.

Ponovio je i Vučićeve reči da ništa što se tiče priznanja nezavisnosti Kosova ne dolazi u obzir, kao ni ništa što se tiče članstva u UN, odnosno organizacijama i agencijama koje pripadaju UN.

Govoreći o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, članica predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović je kazala da je vidi kroz prizmu zaštite građana srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji.

„To bi trebalo da znači da manastir Devič ne bude zaključan 24 časa, da Pećka Patrijaršija ne strahuje od trovanja ribe u sopstvenom ribnjaku, da građani slobodno kreću i ne strepe da li će ih neko pretući, apsolutna prava na sigurnost, prava svojinu, elementarnog ljudskog prava da živite tamo gde ste se rodili“, ocenila je Paunović.

Prema njenim rečima, to je normalizacija, a sve drugo je „zloupotreba“ tog termina u dnevno-političke svrhe kojoj su skloni i neki u Beogradu i albanska većina u Prištini.

Upitana da li ima poverenje da će plan biti sproveden pravedno, kazala je da se nada, ali da „odavno ne veruje u ono što Priština preuzme kao obavezu“, ali da trenutno treba insistirati na tome.

„Sada mi se čini da je pritisak na njih jači, ne intenzitetom, već da su svi zvaničnici prepoznali tu manipulaciju Prištine ili su samo odlučili da ne budu deo nje, pošto su do skoro bili“, ocenila je je ona.

Upitani da li će ići na konsultacije kod predsednika Vučića oko tih planova, Grbović je kazao da do sada nisu dobili poziv, ali da na razgovore u Predsedništvo neće ići.

Dodao je da bi otišao na kolegijum skupštine Srbije na kome bi Vučić prisustvovao, ukoliko bi on bio zakazan.

Obradović je naveo da Vučić pravi konsultacije „nakon što je sve prihvatio i počeo da primenjuje“, dodajući da „nemaju šta da razgovaraju o kapitulaciji koja se desila u Briselu u Ohridu“.

„Tražimo nove izbore da SNS, SPS i Dragan Đilas kandiduju svoju novu politiku priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države, da se neće protiviti ulasku takozvanog Kosova u međunarodne institucije, što piše u sporazumu, što oni ne mogu da negiraju, što je činjenica, što svi znaju, što ćute o tome“, kazao je Obradović.

Na pitanje da li će biti nove posebne sednice, Orlić nije precizirao, ali je pomenuo da je Vučić dolazio svaki put kada je bio pozvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari