Vesti

1

Zaharova: Britanska municija sa uranijem ponavljanje jugoslovenskog scenarija

Izvor: Al Jazeera, Agencije

Zaharova: Britanska municija sa uranijem ponavljanje jugoslovenskog scenarija

Izvor: Beta/AP/Alexander Zemlianichenko

Ruski ministar upozorio je da britanska najava da će Ukrajini osigurati municiju sa osiromašenim uranijumom znači da je preostalo sve manje koraka do nuklearnog sukoba.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u utorak da je namjera Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijem ponavljanje scenarija bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

“Jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već zagađuju okolinu i izazivaju rak kod ljudi koji žive u tim područjima. Kada će da se probude u Ukrajini? Ne govorim o zavisnicima u Bankovoj ulici, već o onima koji još mogu da misle. Njihovi dobrotvori ih truju”, napisala je Zaharova na svom Telegram nalogu, prenijela je Beta.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da planira u narednom periodu isporučiti Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijem.

 

Putin: Rusija će odgovoriti adekvatno

“Uporedo sa isporukom eskadrile, borbenih tenkova Challenger 2 Ukrajini, isporučit ćemo municiju, među kojima su oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum”, navodi se u saopštenju zamjenice britanskog ministra odbrane Annabel Goldie na sajtu britanskog parlamenta, ističući da je ta vrsta municije “veoma efikasna protiv modernih tenkova i oklopnih vozila”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će njegova zemlja odgovoriti adekvatno ukoliko Zapad počne Ukrajini slati “oružje s nuklearnom komponentom”.

“Ako se to desi, Rusija će morati da reaguje u skladu sa tim. Kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom“, kazao je Putin.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je da najava Velike Britanije da će Ukrajini osigurati municiju sa osiromašenim uranijem znači da je preostalo “sve manje koraka” do nuklearnog sukoba.

“Nije slučajnost što spominjem korake. Sve je manje koraka”, rekao je Šojgu obraćajući se novinarima, odgovarajući na pitanje da li plan da se Ukrajini osigura municija sa osiromašenim uranijem “gura svijet korak bliže ka nuklearnom sukobu”, prenosi TASS.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ruske Kifle

Rusija već koriste bombe iz Sovjetske ere pune uranijumom i ko zna šta već. Sada se bune kao da im ne bi bušili Ruske tenkove. Ženo, bolje ćuti i trpi svog Putina.