');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Konferencija o Stepincu u EP uprkos brojnim protestima, Zurof: Odavanje počasti onima koji su podržavali NDH je sramota

U sedištu Evropskog parlamenta održana je konferencija o Alojziju Stepincu, koju je organizovala evroposlanica HDZ Željana Zovko. To je izazvalo burne reakcije zvaničnika iz Beograda koji su poručili da je to provokativan potez. Protestna pisma Evropskom parlamentu poslata su iz Instituta "Diana Budisavljević", ali i od strane NVO i istoričara iz Italije, Kanade i SAD. Direktor centra Simon Vizental Efraim Zurof je poručio da je svaki pokušaj "odavanja počasti ili veličanja ličnosti koje su podržavale NDH sramota".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Evropski-parlament-Brisel Foto: Stephanie Lecocq/EPA / RAS Srbija
Evropski-parlament-Brisel

Uprkos svim protestima i reakcijama, konferencija o Alijziju Stepincu je ipak održana, javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela. Diplomatska misija Srbije pri Evropskoj uniji uputila je pismo u kome je izraženo duboko žaljenje zbog posebnog isticanja lika i dela Stepinca u prostorijama EP, imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u "Srbiji otvara bolna poglavlja iz prošlosti".

Blic preporučuje
Alojzije Stepinac
Foto: RAS Arhiva / RAS Srbija
Alojzije Stepinac

U pismu se navodi da je za sve građane Srbije, ali i za Srpsku pravoslavnu crkvu, Stepinac ličnost koja je bila saučesnik u masovnim zločinima nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim nehrvatskim zajednicama tokom Drugog svetskog rata.

Takođe, dodaje se da je istorijski potvrđeno da je Stepinac pozdravio osnivanje "Nezavisne države Hrvatske", sarađivao sa rukovodstvom NDH i imao aktivnu ulogu u nasilnoj konverziji velikog broja Srba u katoličku veru.

"Kao što je već poznato, za navedeno je osuđen na 16 godina zatvora po završetku rata, u Zagrebu, 1946. godine. Proces kanonizacije Alojzija Stepinca je kontroverzno i otvoreno pitanje i za odnose Katoličke crkve, Svete Stolice i SPC", navodi se u pismu.

Misija smatra da su to dovoljni razlozi koji iziskuju potrebu da se lik i istorijsko delo Alojzija Stepinca ne ističu u Evropskom parlamentu, kao i da konferencije poput ove, ne mogu da doprinesu unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske i prevazilaženju razlika. Ističe se da je svima više nego ikada, potrebno uravnoteženo i celovito predstavljanje složenih istorijskih događaja i ličnosti.

"Srbija je posvećena unapređenju bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, navodi se u pismu i dodaje da takva vrsta događaja i glorifikacija ličnosti koje su, za građane Srbije, simbol najtraumatičnijih iskustava zločina u 20. veku, ne mogu da doprinesu daljim koracima u tom procesu", zaključuje se u pismu.

Željana Zovko je rekla da ne vidi ništa sporno u konferenciji, uz navode da se "na taj način čuva istina i podsećanje na Alojzija Stepinca", javlja dopisnica Euronews Srbija. Upitana kako će to uticati na odnose Srbije i Hrvatske, ona je rekla da očekuje od Beograda da ima pomirljiv ton i retoriku koja će dopustiti prostor za argumente.

Oštre reakcije zvaničnika Srbije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je stav zvanične Srbije da je održavanje konferencije pokušaj rehabilitacije i relativizacije pokreta koji je simbolizovao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takođe, dodao je i da ovakve konferencije ne okupljaju veliki broj ljudi, te da to nije zvaničan stav Evropskog parlamenta.

- Put pomirenja u našem regionu ne može da vodi preko rehabilitacije Alojzija Stepinca, a naročito ne u evropskim institucijama. Ove institucije ispred kojih se nalazimo nastale su na pobedi nad fašizmom. Gde će veća ironija od toga? Oni koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, ne znam kako bi gledali na to da se u ovim zgradama vrši rehabilitacija fašizma - rekao je Dačić.

Ivica Dačić
Foto: Jadranka Ilić / Tanjug
Ivica Dačić

- Mislimo da je to duboko kontraproduktivan, provokativan potez, koji pokazuje koliko EU nema isti tretman prema svim zemljama, koliko je nekima sve dopušteno, i zato smo uputili protest evropskim institucijama. Mi znamo da od tog protesta neće biti ništa, ali barem da se zna da smo protestovali - dodao je srpski ministar spoljnih poslova.

Vučević: Nije dobro za Evropu

U Briselu je danas boravio i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević koji je, na novinarsko pitanje da prokomentariše konferenciju o Stepincu u EP, rekao da to nije dobro ni za Evropu i da, "ako Evropa prihvata takve sadržaje, onda je on zabrinut za Evropu".

- To je sve za nas, i kao državu i kao narod, veoma frustrirajuće. U srcu Evrope gde se govori o demokratiji o borbi za slobodu i ravnopravnost, imate izložbu posvećenu vikaru nezavisne države Hrvatske kao ratnom zločincu. Svi slušamo da se treba da se osudi svaki zločin, da treba kazniti one koji su osumnjičeni ili počinioci sličnih krivičnih dela i istovremeno na istom mestu imamo izložbu posvećenu nekome ko je zvanično pravosnažno osuđen kao ratni zločinac - rekao je Vučević.

Goldštajn: Stepinac kao tema nespojiv sa EP

Konferencija o Stepincu nije tema ni za koga u Evropskom parlamentu, već je to usmereno ka domaćoj publici, smatra istoričar i publicista Ivo Goldštajn. On je za Euronews Srbija rekao da iza HDZ, kao organizatora ove konferencije, stoji Katolička crkva.

- Sam kontekst je jasan - skrenuti pažnju sa brojnih afera, sa lošeg stanja u Hrvatskoj na jedno drugo polje, i početi pripreme za izbore koji će možda biti ove, a sigurno sledeće godine kad im je redovan rok. Pri tome, Alojzije Stepinac kao tema je nezanimljiva i nespojiva sa Evropskim parlamentom - navodi Goldštajn.

- Zapravo to je propagandni akt koji se odvija u Briselu a morao bi da se plasira u hrvatskoj jasvnosti, pogotovo onoj koja predstavlja glasačko telo HDZ-a. Preostali deo javnostiu ne nalazi sebe, i mislim da će proći bez jačeg publiciteta. Mislim da srpska javnost pridaje ovome preveliku pažnju. Takve konferencije se u EP odvijaju svakodnevno, na desetine, i niko ne zna za 99 odsto njih.

Ivo Goldštajn
Foto: Rade Prelić / Tanjug
Ivo Goldštajn

Ovo nije prvi put da se Alojzije Stepinac pominje u evropskim institucijama, pa je ranije održana i izložba o njemu. Goldštajn napominje da neki krugovi u Hrvatskoj podržavaju njegovo veličanje, i da Katolička crkva na tome instistira.

- Pre 20 i više godina je beatifikovan, godinama crkva izuzetno intenzivno lobira da Stepinac postane svetac. Što se tiče pape Franje, taj proces je zaustavljen, i bar što se njega, a verovatno i njegovih naslednika tiče, to se neće dogoditi, jer papinske perspektive su puno šire, oni žele dijalog sa pravoslavljem - rekao je Goldštajn.

Zurof: Stepinac zaslužuje da se o njemu govori loše, a ne da se hvali

Oglasio se i direktor centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof koji je izjavio da svaki pokušaj odavanja počasti ili veličanja ličnosti koje su podržavale genocidnu vlast Nezavisne Države Hrvatske jeste sramota i da mu se treba suprotstaviti.

- Stepinac koji je podržavao NDH i vođu njenih masovnih ubica Antu Pavelića, koji je bio odgovoran za pokretanje tri genocida - nad Srbima, Jevrejima i Romima, zaslužuje da se o njemu govori loše, a ne da se hvali - napisao je Zurof u pisanom odgovoru Tanjugu.

Institut "Diana Budisavljević": Stepinac nije žrtva komunističkog, niti ustaškog režima

Ta agencija prenosi da su protestna pisma Evropskom parlamentu zbog održavanja konferencije posvećene Alojziju Stepincu uputili osnivač Instituta "Diana Budisavljević" Gojko Rončević, kao i instituti, NVO i istoričari iz Italije, Kanade i SAD koji se bave kulturom sećanja na stradanja u NDH.

Rončević je, u ime Instituta "Diana Budisavljević" naglasio da oseća dužnost i obavezu da se obrati, "kao preživelo dete logora Jastrebarsko, ali i u ime 74.000 dece brutalno ubijene u NDH".

- Potpuno sam slomljen spremnošću EP i evropskih poslanika da podrže inicijativu hrvatske parlamentarke Željane Zovko, da održe konferencija o Stepincu - naveo je on.

Naglasio je da su mu duboko povređena osećanja zbog žrtve i njegove porodice i njegovog naroda, i dodao da je neshvatljivo i neprihvatljivo da se u EP, centru demokratije EU, organizuje konferencija "posvećena rehabilitaciji nadbiskupa genocida Alojzija Stepinca".

U pismu je naveo i 12 tačaka koje objašnjavaju zašto Stepinac nije žrtva komunističkog, niti ustaškog režima, i izrazio nadu da će EP sprečiti reviziju istorijskih činjenica i da će čuvati dostojanstvo žrtava, "posebno dostojanstveno sećanje na stradanje oko 74.000 beba i dece, od čega samo 20.000 u Jasenovcu, a čiji je duhovni stub bio i ostao Alojzije Stepinac koji nikada nije digao glas da zaštiti pre svega decu".

Njujorški JRI koji se bavi istraživanjem žrtava Jasenovca i očuvanjem sećanja na Holokaust u Jugoslaviji pozvao je EP da ne dozvoli da konferencijom o Stepincu trajno ukaljaju njihovu dobru reputaciju.

JRI u pismu EP izražava ogorčenje zbog vesti da je EP dozvolio da bude iskorišćen "kao sponzor događaja koji veliča nacističkog saradnika Alojzija Stepinca". Istakli su da se o nekim stvarima može raspravljati ali da se ne može osporiti činjenica da je "Stepinac bio nacistički saradnik genocidnog ustaškog režima u Hrvatskoj koji je uspostavio Adolf Hitler".

(Euronews)